Pojdi na glavno vsebino

Članki

Drage bralke in bralci, arhiv vseh člankov je odslej nedostopen in bo na voljo v zborniku, ki ga boste lahko naročali.

Novi tedenski članki bodo vidni kot povzetek, celoten članek pa bo na voljo v zborniku, ki bo izhajal dvakrat letno.

Zadovoljni in zadovoljeni

Zadovoljstvo izvira iz tega, da poznamo svoje pristne potrebe in da smo se jih naučili upoštevati. Kaj delamo vsak dan v ta namen? Nenehno zanemarjanje lastnih želja, za katere se ne zmenimo ali pa nikoli nimamo časa zanje (kar je isto), rojeva hudo napetost telesa in viharno nezadovoljstvo, ki samo čaka, da udari navzven.

Pogojna sprava ne gradi miru

Pogojna pripravljenost ne rodi srečanja, to vidimo vsak dan na politični sceni, a tudi v odnosih. Sprava ni v tem, da zahtevamo od drugega, da kaj prizna in stori, saj bomo šele potem tudi mi kaj storili.

Opazi sonce

Opažanje dobrega je sposobnost, ki nam zelo polepša življenje, a le malo ljudi se s tem ukvarja. In vendar je to čist izvir v nas, ki nam daje svežino, moč, navdih … in polno dragocenih spoznanj. Poglejmo nekaj primerov.

Navidezni mir

Včasih med nami izbruhne napetost in takrat bi imeli priložnost, da opazimo, kako nam je skupaj zares. Toda morda nočemo poštenega soočenja. Ne želimo, da drugi vidi, kaj je v nas, saj smo polni neprijetnih čustev in zatrtega viharja. Lahko pa naredimo kakšno formalno potezo pomiritve in se prepričamo, da je vse rešeno.

Neizmerno v nas

Da, omejeni smo. Toda znotraj tega, kar smo, se dogaja neizmerno in neizčrpno. Neskončno se lahko razmahnemo le v svojo v globino, navznoter.

Zapovedana pozitivnost

Nekateri z najboljšimi nameni dragi osebi ne pustijo, da joka ali celo obupuje. Prepričanje, da je žalost pretirana in obupovanje škodljivo, jih sili, da izvajajo pritisk in drugega preusmerjajo v veselje ali razvedrilo.

Sveto v človeku

Od nekdaj človek pozna čaščenje večjega od sebe. Kar je skrivnostno lepo, pa naj prihaja iz narave ali iz človekove ustvarjalnosti, prebuja spoštovanje, če le zmoremo to doživljati. Čudovita roža, umetniško izdelan dragocen predmet, mogočna glasba, dehtenje cvetočega drevesa, ognjen zahod nad morjem … vse to pritegne tisti del nas, ki hrepeni po čisti izpolnjenosti.

Življenje valovi

Zazrti v svoje težave se ne zavedamo, kako zatiskamo oči pred vsem ostalim, kar izraža svojo moč okrog nas. Veliko morje življenja valovi vsak dan v neštetih odtenkih mogočne lepote in novega, ki zmaguje. Pustimo se dotakniti od barv, zvokov, občutkov, ki slavijo življenje ... od ognja stvarstva, ki nenehno rojeva.

Polni sebe in nemočni

Včasih kdo nastopa zelo gotovo, potem pa v drugih okoliščinah opazimo, kako hitro ga kaj zamaje ali kar zruši. Biti polni sebe ne more biti drugega kot iluzija, saj je življenje velika neznanka, neobvladljivo, in vsak hip se lahko vse spremeni. A ta resnica naj ne bi bila vir strahu in obrambne nezaupljivosti do sveta.

Nega

Nega je pristop do človeka, ki išče lepoto v drugem, doživlja ranljivost tega bitja in išče način, da podpira njegovo rast. Metoda Vera vase temelji na negovalnem odnosu do človeka, na iskanju besede, pogleda, dotika, ki prebuja življenje. Ko pa drugi dela kaj krivičnega, česar ne želimo dopuščati, iščemo pravičnost, a drugega na rušimo. Samo povemo, kje je ovira, in povabimo v poravnavo.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...