Pojdi na glavno vsebino

Pozdravljeni v deželi VERE VASE

Nekaj osnovnih podatkov

Rodila sem se v Loki pri Zidanem mostu leta 1953, živim pa v Sesljanu pri Trstu. Diplomirala sem iz filozofije, psihološka smer. Sem poročena in imam tri odrasle otroke (ali oni mene ...). Dolgo let sem poučevala psihologijo in pedagogiko. Ukvarjam se z esejistiko, literaturo, predavanji in delavnicami ... in pišem tole spretno stran. Najbolj me zanimajo otroštvo, psihologija telesa in odnosov ter kultura miru.

Stran pišem jaz, a vsebina je sad mojega učenja pri Josipi Prebeg. Torej je v bistvu to stran njenih vsebin in odkritij in mojega veselja, da lahko to opisujem in delim na več kot tisoč straneh, kolikor se je vsega gradiva nabralo v teh desetih letih, odkar sodelujeva.

Nekaj bolj osebnega.

V zadnjih desetih letih se je moje življenje zelo spremenilo po zaslugi Josipe. Odkrila sem veliko in novo veselje: da je zame ustvarjalni navdih DVOJINA. Pisati sama je eno, pisati v dvoje je veliko bogatejša izkušnja.

Po dolgih letih neuspešnih poskusov, v katerih sem dala vse od sebe, da bi presegla težko preteklost (najboljši sad tega iskanja sta moji knjigi Globine, ki so nas rodile, in Blagor ženskam), sem našla bližino, a tudi znanje in metodo, po katerih sem se lahko učila živeti ustvarjalno in razbremenjeno, obenem pa videti resnico in jo vzdržati brez grenkobe. Ni bilo lahko. A sinteza Čutečega plesa, ki je prebudilo moje čutenje in moje notranje zgodbe (vse to najdete v moji knjigi Sto obrazov notranje moči), dialogov na Veri vase in tehnik osvobajanja v šoli Biser, vse to mi je omogočilo, da danes živim v odnosu do sebe in drugih bistveno bolj srečno, resnicoljubno in živo kot prej. Nešteta srečanja z Josipo, ki je bila v svoji velikodušnosti do mene trdna in potrpežljiva kot gora, so mi v vseh teh letih omogočila prehod iz tuje na svojo zemljo. Vedno ji bom hvaležna in vedno z novimi razlogi.

Knjige, ki se rojevajo iz najinega srečanja (Vera vase, Pristno praznični, Z lahkim korakom in v veri vase 2019 ...), so osrečujoča hrana tudi zame.

Veselijo me (kot ste že razumeli ...) gozd, rastline v cvetju, ptice, gozdne živali, voda v vseh oblikah, od rose do megle, od kapljic do morja. V meni živi veliko otroškega in pravljičnega. Rada imam čebele, trave in debla, vijolične odtenke, vanilijo, otroške igrače, večerni zrak v zarji in jutranje zvezde.

Izvir, ki napaja to spletno deželo, je dostopen vsem nam. Zame je to vse, kar je odkrila in vsak dan na novo ustvarja s svojimi odkritji Josipa. Živa voda Vere vase žubori pod drevesi in poznajo jo vse korenine. Tudi ljudje se tu lahko odžejamo in če prisluhnete, lahko ta srečni šum zaslišite v sebi. Neustavljivo podzemno dihanje vsega živega se tiho ali radoživo oglaša noč in dan in v vsakem letnem času.

Morje tam daleč pa nam daje obzorje in nebo, ker lahko bogato živimo le v odprti prostranosti.

Tu nihče ni prestar, nikoli ni prepozno in nikoli se nikamor ne mudi.

Vse počaka in naša semena so na varnem.

Vsi lahko čuvamo svojo živo nedotaknjenost, vsi jo lahko najdemo, saj smo v njej doma.

Alenka Rebula

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...