Pojdi na glavno vsebino

Šolanje v gozdu, zelen pogled v lepe stvari, ki se dogajajo po svetu

V Italiji obstaja 18 šol (Canale scuola, Creativity garden), kjer otroci preživijo 80% časa na prostem ob vsakem letnem času.

Glavna značilnost šole v gozdu (po svetu jih je veliko) ni le ta, da se odvija v naravi, ampak gre predvsem pa odnos med otrokom in učiteljem, odnos, v katerem je otrokova radovednost v ospredju in učitelj zaupa v naravno veselje do učenja in samostojnega raziskovanja.

Začetek teh šol sega v daljno leto 1901, ko je Tagore (Nobelov nagrajenec iz leta 1913) ustanovil prvo šolo v gozdu severno od Kalkute, Santiniketan (Dom miru). Klopi in sedeže pod drevesi vidimo razporejene v krogu, torej ne gre za klasično postavitev katedra in klopi. Krog vodi v povezanost in v zavedanje, da obstaja skupnost, kjer so vsi soodgovorni in pomembni. Paviljon za meditacije je odprt za vsa verstva, odprt dan in noč za vse.

Marija Montessori je obiskala ta kraj leta 1939 in si je veliko let dopisovala s Tagorejem glede vzgojnih vprašanj. Svoboda, samovzgoja in spoštovanje osebne drugačnosti so, kot je znano, osnovna načela te vzgoje. Kljub vsemu, kar se danes dogaja, ko je vse preneseno na računalnik kot edina možnost - in prav zato - je potrebno iskati navdih za boljše poti.

Lahko si ogledate kratek filmček z otroki v gozdu (spodaj je naslov)

www.canalescuola.it

https://www.canalescuola.it/servizi-per-la-scuola/scuola-nel-bosco-educare-nel-bosco

Pa še novice o malih junakih: Francisco Vera iz Kolumbije, ki se podobno kot Greta v Evropi bori za zeleni planet.

Z veliko večjim tveganjem, saj so mu že grozili s smrtjo, ker hoče uveljaviti svojo pravico do izobrazbe, rad bi postal astrofizik. Oglejte si njegovo fotografijo, res je navdihujoč, imate pa na tej povezavi tudi vire v angleščini.

https://www.teleambiente.it/colombia_attivista_11_anni_minacciato_morta_francisco_vera/

VIR: Marco Restelli, revija Natural style, marec 2021

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...