Pojdi na glavno vsebino

Resnice o moških in ženskah?

V imenitni knjigi Ljubezen, kaotično čustvo (Učila) filozof Richard David Precht prepotuje vse najbolj razvpite mite o ljubezni in nam pomaga, da kritično ocenimo splošno sprejeta stališča o odnosih med moškim in žensko.

V imenitni knjigi Ljubezen, kaotično čustvo (Učila) filozof Richard David Precht prepotuje vse najbolj razvpite mite o ljubezni in nam pomaga, da kritično ocenimo splošno sprejeta stališča o odnosih med moškim in žensko.

Resnica o uveljavljenih teorijah je dostopna, saj lahko svobodno preverjamo, v kaj verjeti. Kot sami veste, je verjeti v neosnovane in preračunljivo izdelane mite način, da omejujemo sebe, svojo notranjo svobodo in svojo vero vase. Hlepenje po slavi in denarju je skušnjava, ki jo v sebi nosi večina od nas, zato se ni kaj zgražati, če to počnejo mnogi strokovnjaki, zavestno ali nezavedno. Postati zvezda je zelo razširjena skrita sanja, pa čeprav na račun resnice in raziskovalne poštenosti.

Pisec je filozof, ki nam s svojim pisanjem prikazuje največjo zaslugo filozofske izobrazbe: sposobnost kritičnega mišljenja. Ugotovili boste tudi, kako zelo je danes razširjena navada med znanstveniki, da si izmislijo neko teorijo in jo prodajajo kot verodostojno. Določeno stališče se potem širi v milijonskih nakladah, pa izhodišča nimajo nobene osnove. Pogosto znanstvenik spravi na svet delo, ki odgovori na potrebo milijionov ljudi po preprostih resnicah in se s tem uveljavi in obogati. Sicer se je to dogajalo od nekdaj, a danes smo še bolj ranljivi, ker je splošna izobrazba prebivalstva vse bolj površna in nekritična. Če ste brali kakšno delo, ki ugotavlja našo odvisnost od interneta in priznanja strokovnjakov, da vse manj berejo in vse bolj segajo po povzetkih, veste, o čem govorim.

Knjiga je polna zanimivih in duhovitih ugotovitev. Sicer je kot poletno branje nekoliko naporna in bo verjetno pritegnila predvsem strokovnjake, a je zanimiva za vse, ki se strokovno ukvarjajo z odnosi, ker tudi mi sami pogosto zapadamo v taka in podobna poenostavljanja.

Gotovo ste že slišali kaj o Marsu in Veneri in o kamenodobnih razlogih za težave v komunikaciji med spoloma. No, če želite preveriti to sodobno svetovno vero, najdete posebno poglavje prav o tem. Knjiga je zelo resno in zelo duhovito delo, kar se mi zdi še posebno dobra kombinacija za današnji čas!

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...