Pojdi na glavno vsebino

Povezovanje med ženskami, Edith Schlaffer

Novi načini povezovanja med ženskami ne vplivajo le na osebno življenje, ampak tudi na družbo. Samo na ta način se lahko lotimo nekaterih tem, ki so nerešljive z zunanjimi posegi.

 

Pogosto se stiki med ženskami končajo s posedanjem ob kavi, kjer se vrstijo pritožbe nad partnerji, starši, kolegi glede vsega, kar ne gre. Izmenjava lepega komaj pride na vrsto, predvsem pa v takem klepetu ne gradimo ničesar res zdravilnega in trajnostnega. Včasih je sicer potrebno tudi tako srečevanje, a če nimamo drugačnih trenutkov, se ne razvijamo in ne počutimo, da lahko vplivamo.

Svetovno znana sociologinja Edit Schlaffer se je ukvarjala z družinami, v katerih so izgubili otroka , ki je zašel med ekstremiste, odpotoval v Sirijo za IZIS ali preprosto izginil s sporočilom, da gre spreminjat svet. Pojav je pri nas relativno neznan, a se naglo širi po svetu. Ugotovila je, da se to dogaja zlasti v družinah, kjer je oče odsoten, predvsem pa, da so ženske tiste, ki najprej opazijo, da kaj ne gre v odnosu z otrokom, in da iščejo rešitve.

To ji je dalo misliti, da je ta pojav mogoče zajeziti samo s podporo materam, ki želijo preprečiti, da bi otrok postal plen ekstremizma in zavajanja lovcev na mlade, ki čutijo svojo družbeno izločenost, nekoristnost in ločenost od družine. Ustanovila je organizacijo s sedežem na Dunaju (v prevodu: Ženske brez meja) ki ima soliden znanstven pristop in deluje z analizo teritorija, izobraževanjem lokalnih sodelavcev in strogim preverjanjem rezultatov, obenem pa s srčno predanostjo in zaupanjem v ženske.

Navadno mislimo, da je povezovanje med ženskami nekaj »ženskega«, stvar srca, čustev, dobre volje, kot da os to nežne sanje o ljubezni . V resnici je vsako povezovanje lahko neučinkovito ali celo škodljivo, če nima zdravih korenin, stvarnega pristopa, temeljite priprave, znanja. Potrebno pa je tudi nenehno preverjanje. Skupine za samopomoč, ki so danes tako pogoste, lahko postanejo zapor, nekoristna klepetalnica, iluzorno zavetišče za ohranjanje vsega, kot je, past, bazen za izkoriščanje v rokah brezvestnih gurujev, labirint brez izhoda … in še marsikaj.

Ženske potrebujejo veliko znanja o tem, veliko srečevanja, preverjanja in zavedanja, za kako zahtevne projekte gre. In da gre zares: za nas, za naše otroke, za svet.

Srečevanje za boljše odnose v družini in za stik z otrokom, za dialog s partnerjem, za odnose med generacijami, za boljše delovne pogoje, za samospoštovanje, za zavesten odnos do denarja, za zdravo komunikacijo … niso osebne teme. So motor družbenih sprememb … če so nastavljene z zavedanjem, da se vsa družbena patologija potencira ali preprečuje v osebnih odnosih, zlasti tistih najtesnejših. Ženske, ki se srečujejo na drugačen način, se povežejo brez ideološkega izključevanja in se učijo grditi dialog s najbližjimi, premikajo os našega sveta. Seveda: če ni ideološkega naboja, izključevanja in pristiska v imenu "višjih idealov".

Res, vse imajo na videz v rokah bankirji in veliki bratje, brezvestni politiki, zakulisni lutkarji. A zmorejo bolj malo, če ni ljudi, ki nasedajo. Nasedajo pa tisti, ki lebdijo brez svoje skupnosti, brez srčnih vezi, tisti, ki jih nihče zares ne posluša in upošteva, tisti, ki nimajo kam s svojim talentom, močjo ali preprosto s strahom in brezizhodnostjo. Ker vse najhujše naredi vedno posameznik, oseba, človek … in to v trenutku, v katerem mu ni več mar za bližnjega. Otopel je in se je naučil ločevati ljudi in neljudi, in uničevati vse, kar sodi v kategorijo nevrednih upoštevanosti in sočutja.

Povezovanje med ženskami in usposabljanje za dialog je najmočnejša sila, ki jo ženske premoremo.

Potrebujemo veliko znanja o odnosih, veliko vaje in veliko jasnosti, in naše delo lahko postane mogočna protiutež vsemu nasilnemu, nepoštenemu in tragičnemu, jar vidimo vsak dan. Vedeti, da rešujemo svoje stiske, je lep občutek. Še večji in lepši postane, ko dojamemo, da vpliva na svet.

Lahko se pripravimo na to izjemno nalogo, lahko smo ji kos. Lahko se tega učimo in potem lahko lahko učimo druge.

To je med drugim eden od ciljev seminarjev Vera vase in Šole poslušanja ter skupin Blagor ženskam. A poti je veliko. Glavno je, da se zavemo svoje velike moči in obenem svoje neopremljenosti. In svet se bo odzval.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...