Pojdi na glavno vsebino

Ljubezen je boljša od tablete

Prebrala sem zanimiv članek o zmanjševanju bolečin s pogledom na fotografije ljubljenih oseb.

V reviji Plos One, mednarodni znanstveni reviji, so pomladi objavili zanimivo raziskavo (avtor je Jarred Younger iz univerze Stanford s sodelavci) o protibolečinskem delovanju fotografij.

Če doživljamo bolečino, ob tem pa gledamo sliko osebe, v katero smo srečno zaljubljeni, se bolečina zelo zmanjša. Zdi se, da fotografija doseže skoraj isti učinek kot živa navzočnost. Preverjali so bolečinski prag (občutenje bolečine) v raznih okoliščinah in ugotovili, da ostaja bolečina močna, če gledamo slike neznancev, da se malo zmanjša, če nas raztresejo, in da se zelo zmanjša, če gledamo sliko osebe, ki jo imamo zelo radi in nam ljubezen vrača. Vpleteni so dopamin (ki prebuja občutke pričakovanega užitka in spomin na podobna doživetja), tolažilni serotonin in cela vrsta možganskih nevrotransmiterjev, ki prebujajo čustva blaženosti, moči in zaupanja v življenje. Že davno sicer vemo, da potrtost ali celo obup izredno povečujeta občutenje bolečine, in da objem deluje kot analgetik.

 Alessandra Graziottin, zelo ugledna italijanske ginekologinja, pravi, da bi bilo zelo primerno, da bi otroci (pa tudi drugi bolniki) lahko imeli pri sebi album s slikami dragih oseb, v njem pa tudi kakšno lepo misel, pisemce ...  posnetke, da lahko otrok posluša pravljico, ki jo bereta mama ali očka ali babica, ali kaj drugega, kar mu je všeč, da le ima vedno pri sebi ljubljene glasove in prijazno besedo, ko domači niso doseglijvi. To seveda ne pomeni, da naj slike nadmestijo ljudi ... Toda lahko ustvarjamo lepa, osebna in zelo in blagodejna darila. Veliko več trajne sreče bomo podarili s takim albumom kot pa s škatlo sladic ali šopkom rož, pravi avtorica. (če razumete italijansko, lahko preberete veliko lepih člankov na www.alessandragraziottin.it) 

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...