Pojdi na glavno vsebino

Goreča ustvarjalnost

Že od nekdaj se ženska ustvarjalnost posebno izrazito pokaže, ko je potrebno obvarovati in obnoviti življenje, a to ni le ženski privilegij. Nekaj novic iz sveta o tem.

Združenje Fashin Revolution si po celem svetu prizadeva, da bi moda služila življenju in zdravju našega telesa. Ni čudno, da imajo tu ženske pomembno vlogo.

Dve mladi Italijanki s Sicilije sta opazili, kako ob tovarni, ki proizvaja pomarančni sok, romajo na odpad neizmerne količine pomarančnih olupkov. V sodelovanju z milansko univerzo Politecnico sta zasnovali sukanec, ki je postal svileno nežna, vrhunska tkanina Orange Fiber. Svet italijanske visoke mode jo že vključuje v svojo proizvodnjo. V Toskani so iz ostankov grozdja ustvarili premaz za bombaž, nastal je usnju podoben, prelep material Vegea. Na Tirolskem so nekaj podobnega ustvarili iz ostankov jabolk. Berto denim je podjetje, ki že 30 let raziskuje, kako izdelovati kavbojke brez zastrupljanja in potrate vodnih virov, in proizvaja modele, ki niso poškodovali sveta na svoji poti do nas. Vsi ti izdelki varujejo tudi naše telo, ki mu ni treba srkati nevarnih snovi, ki so jih polna na primer kitajska oblačila. Ostri vonj poceni kitajskega blaga, ko stopimo v te trgovine, živo opozarja naše čute. Po svetu je veliko primerov (najbolj znana je verjetno Stella McCartney) v svetu mode, kjer nastajajo oblačila brez strupov in brez uničevanja ali potrate naravnih virov. Namesto za polne omare poceni krame se lahko odločamo za izbrane in kakovostne izdelke, ki trajajo in trajajo. To velja za vse, od oblačil in obutve pa do hrane in vseh ostalih dobrin.

(VIR: revija Natural style, marec 2021)

Na srečo se raziskovanje do sveta in človeka spoštljive proizvodnje širi na vsa področja in mladi so polni idej za drugačne pristope, a njihovi dosežki težko pridejo do množičnih medijev.

Podpirajmo svežino mladih, ko ustvarjajo, so goreči in prodorni. Vračajmo sebi in njim čast, veselje in prostor za uspeh dobrih idej, ki nam vsem pripada.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...