Pojdi na glavno vsebino

Čuječe življenje ali mindfulness

Pojem mindfulness nekateri prevajajo kot čuječnost. Vajeni smo misliti, da je nujno, da občutljiv človek pade v čustva, ker pač močno doživlja. Ne želimo otopeti, biti hladni in oddaljeni. Čuječnost nam pomaga: lahko postanemo občutljivejši, a obenem mirno prisotni. Razvijamo jo tudi na seminarjih Vera vase.

 Kaj je mindfulness? Gre za izostreno sposobnost možganov, da uravnavajo naše mentalno stanje in stike s svetom. Dela na tem področju, ki jih je ustavril Daniel j. Siegel, so izjemno temeljita. T

okrat omenjamo njegovo novo delo Mindfulness in možgani.  Ker je avtor nevrofiziolog in psihiater, je v knjigi zastopan znanstveni vidik (raziskave o možganih, o meditaciji, o najrazličnejših oblikah mentalnega treninga, ki lahko okrepijo našo sposobnost za sporazumevanje in uravnavanje sebe). A zanimivost knjige je tudi v tem, da avtor opisuje in preverja tudi lastne izkušnje. Skupaj z mnogimi kolegi znanstveniki se je udeležil različnih seminarjev, svoja opažanja je preverjal v sodelovanju z drugimi strokovnjaki zgradil most med raziskovalnim, kliničnim in vzgojnim pristopom.

Nevrofiziološka dejstva

Knjiga podrobno opisuje, kaj so procesi čustvenega in mentalnega uravnavanja sebe ter usklajevanja med ljudmi z vidika nevrofiziologije. Zdaj je že potrjeno, da se vživljamo tako v druge kot vase z istimi postopki. Tkiva in možganskimi procesi, ki jih uporabljamo, da zbrano čutimo in spoznavamo sebe, so ista, s katerimi lahko začutimo in razumemo resnico drugega. Ljudje, ki se dovolj dolgo urijo v teh sposobnostih in se znajo zbrano osredotočati nase in druge, imajo vidno okrepljena čisto določena možganska področja, predvsem desno hemisfero, desno insulo in srednji predfrontalni del. Do nedavnega smo vedeli, da meditacija ali molitve in druge duhovne prakse, ki gojijo molk in zbranost, učinkujejo na organizem posameznika, ki jih opravlja, ni pa bilo dokazano, da ima to kak izmerljiv vpliv na komunikacijske sposobnosti med ljudmi. Danes lahko pričakujemo, da bo večja ali manjša človečnost kmalu povsem vidna s slikanjem možganske skorje ...

Učinki čuječnosti

Siegel in ostali pa so dokazali, da se z mindful treningom (ki je drugačen od poznanih tehnik meditacije in goji tudi druge razsežnosti samozavedanja) razvijejo posebne mentalne sposobnosti, a pomembno se znižajo tudi bolečinski prag in splošni nevroticizem.

Naj naštejemo bistvene rezultate tega treninga s primerom glede doživljanja občutkov, čustev, vsega, kar nas lahko vznemiri, razjezi ali razžalosti: • naučimo se, da ne reagiramo takoj na vse, kar čutimo, znamo počakati, da se občutek izostri, šele nato mu pripišemo pomen; • občutek opazujemo radovedno, kot da je nov, lotevamo se ga s svežim, odprtim zanimanjem; • kar doživljamo, znamo natančno in preprosto opisati z besedami, opis je dobrohoten in brez ocenjevanja, zanima ga kar najbolj zvesto opisovanje stvarnosti

Zaradi vsega tega svojih doživetij ne povežemo takoj in avtomatično z vsem, kar že poznamo in kar je že vstopilo v naše življenje. Naučimo se gledati stvari, kot da so nove, ujamemo pomembne detajle, razlike. Ker smo sposobni opazovanja in strpnosti do samega sebe, bolje uravnavamo svoja čustva in smo v odnosih z drugimi pozornejši, občutljivejši, a tudi stabilnejši in mirnejši.

Vzgoja in čuječnost

Lahko si predstavljamo, kako velik pomen ima ta pristop pri vzgoji, ko je važno otroka videti vsak dan na novo, saj se naglo razvija in spreminja. Metoda je zelo pomembna tudi za vsako protibolečinsko terapijo in se obnese celo pri težjih psihiatričnih težavah. Zdi se, da bolnik kmalu dojame, da je mogoče čustva opazovati ne da bi ga pogoltnila, in da je taka izurjena in blaga pozornost v pomoč vsaki drugi obliki terapije. Danes je mindfulness že pravo gibanje, ki je zajelo tudi vzgojne vede. Na spletu najdete veliko gradiva.

Vzgojno ustanova, ki jo vodi Siegel s sodelavci, spoznate na www.mindsightinstitute.com. Če se zanimate za otroke in mlade od 5 do 18 let ,obstajajo programi www.innerkids.org.

Znanstveno središče, ki se ukvarja z raziskovanjem in promocijo mentalnih tehnik spoznate na www.marc.ucla.edu Podatki o knjigi V italijanščini: Daniel J. Siegel (2009) Mindfulness e cervello, Milano, Raffaello Cortina. V originalu (2007) The Mindful Brain. Delo ima 368 strani, zajetno bibliografijo, slovar strokovnih pojmov in seznam spletnih strani.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...