Pojdi na glavno vsebino

Prostor deluje

Kraj, v katerem ste, vas usmerja naprej ali nazaj.

Poskusite opaziti, kaj se vam dogaja, ko ste v raznih krajih na prostem: na določeni ulici, v tej ali oni trgovini, na tem ali onem delu mesta …Velja tudi za prostore v hiši, za stavbe ...

Če prisluhnete telesu in srcu in se vprašate, ali vas ta prostor povezuje s preteklostjo ali s prihodnostjo, boste začutili razliko.

V določenih krajih se prebujajo nove zamusli, želja, da bi ustvarjali, odkrivali in gledali naprej. V drugih se predramijo utrujenost, težki spomini, otožnost, občutki, da je vse mimo ali da ni več možno nikamor naprej. Včasih tako delujejo celo kraji, kjer smo bili srečni. Pomeni, da nas trenutno minula sreča samo zavira.

Ne gre le za to, da ste v nekaterih krajih kaj doživeli, ne gre le za spomine in prebujanje znanih občutkov. Tam dobesedno drsite nazaj, pod kožo vam leze nekaj težkega, kar hromi in megli pogled.

Drugje pa je drugače.

Nekaj v nas išče podporo okolja, navdih in vzpodbude za naprej, prostor za intucijo in nove poglede na realnost. Ko to srečamo, se vse v nas nasmehne in razveseli, kot otrok, ki zagleda mamo.

Ko se znajdemo v prostoru, ki prebuja naše veselje do življenja, to takoj začutimo in se ni treba truditi. Potegne nas, povabi naprej, v čas, ki je pred nami in ki nas ljubi.. Čeprav smo tu in zdaj, se v nas že nataka prihodnost, kot si jo želimo.

Zato je važno vedeti, kje iskati moč in krepilne vtise, kje čutimo prebujanje življenja.

Zato so naši koraki v eno ali drugo smer vedno porajajoča prihodnost. Obisk, ki nas izprazni, hiša, v kateri se oglašata mrtvilo in tožba, ulica, ki zasenči naše srce … so samo ena od možnosti. Tista slabša. Morda čutimo, da smo koristni, nujno potrebni ali zaslužni, morda mislimo, da je to ljubezen. A ker ni otroškega veselja, je vse, kar damo, ugasli ogenj.

Kraji, kjer cveti življenje, obstajajo. A treba je zaviti tja čim pogosteje in vsakokrat spet dopustiti, da nas blagodejni prostor obdari s svojo milostjo in nas poveže z najčistejšim virom.

Vedno spet lahko obrnemo svoj korak, takih prostorov je veliko okrog nas. Kje čutimo svojo vrednost in sijaj svojega bitja?

Tam je naš prostor, ker samo tam lahko razkošno ljubimo.


Nihče se ne more spustiti v svoj pekel sam.
Nihče ne more priti na svetlo sam.
Nihče se ne nauči govoriti sam.
Hvala, Josipa, za vse rojeno na tej poti.


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...