Pojdi na glavno vsebino

Odobravanje ni ljubezen

Važno je ločiti odobravanje od tega, da smo ljubljeni. Gre lahko za usodno zamenjavo.

Občutek, ki nas prevzame, ko nas obobravajo, nam daje ugodje. Lahko ga uživamo, a potrebna je jasnost. Nismo ljubljeni in nismo dobili ljubezen, ker smo rekli DA. Samo to se je zgodilo, da je bila naša odločitev odobrena. Pika.

Nekomu smo ustregli, morda je hvaležen, morda je srečen, ker zdaj ima, kar je želel. A to ne pomeni, da nas zdaj bolj ljubi.

Ljubezen pomeni, da smo sprejeti taki, kot smo, in da nas drugi nosi v srci cele, s senčnimi in sončnimi platmi. To je varna in zanesljiva ljubezen, objem, ki daje občutek, da se dogaja bližina, v kateri lahko rastemo.

Vsak DA ali NE je pravzaprav enakovreden, gre za odobravanje ali neodobravanje, ki z ljubeznijo v resnici nimata nič. Kvečjemu gre v ljubezni za večanje ali manjšanje bližine, iskrenosti, globinskega sprejemanja, toda k temu v enaki meri prispevata tako DA kot NE z obeh strani.

Zato je res važno, da ne iščemo odobravanja in se ne bojimo zavrnitve svojih želja od drugih.

Ljubezen je kaj povsem drugega, zahtevnejšega in lepšega kot prikimavanje vsemu, kar si kdo želi od nas, pa naj bo to tudi najdražja oseba.

Tudi prilagajanje je rodovitno le, če nam je jasno, ali v nas zaživi da ali ne na vse, kar drugi predlaga. Šele potem lahko primerjamo jasna stališča in jasne želje in bo mogoče najti rešitev, ki je primerna za oba.


Nihče se ne more spustiti v svoj pekel sam.
Nihče ne more priti na svetlo sam.
Nihče se ne nauči govoriti sam.
Hvala, Josipa, za vse rojeno na tej poti.


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...