Pojdi na glavno vsebino

Ob belgijski tragediji

K čemu nas kliče krvavi asfalt sredi Evrope?

Tokrat je očitno, da je do atentata prišlo tudi zato, ker evropske države ne izmenjujejo med seboj podatkov. Celo tajne službe si baje med seboj prikrivajo važnejša odkritja, ljubosumne na to, kdo se bo bolj izkazal. Poznate ta način delovanja? Ali se ne dogaja to vsak dan tudi v naših ustanovah? Bruselj ima na desetine različnih policijskih služb in postaj, ki med sabo niso učinovito povezane in si hote ali ne mečejo polena pod noge (in isto se dogaja v vseh državah Unije). Tako naraščajo papirji in birokracija, varnost pa ostaja nedosegljiva in zgleda, da sploh ni prioriteta. Ob pompoznih "varnostnih" ukrepih prihaja na dan tragično dejstvo, da najpomembnejših stvari nihče ne naredi (vsi tokratni teroristi so na primer že znani obrazi, ki jim policija ni znala slediti). To me spominja na prepire kirurgov okrog bolniške postelje, medtem ko bolnik lovi zrak in se bori s smrtjo, ali na ustavljeni pregled srca, ker manjka še en žig, bolnik pa je na koncu z močmi.

Ne domišljam si, da lahko dajem lekcije. Vemo, da po dogodku vsi solijo pamet. Skušam le potegniti nauk zase in za svoje okolje, ko vidim, kaj ne deluje in kako vedno bolj neuspešno rešujemo velike in nevarne zadeve. Jasno mi je, da samo medsebojna povezanost, odsotnost tekmovalnosti in iskreno zanimanje za splošno dobro lahko premagajo uničevalne načrte okrog nas.

Učinkovitost je vedno samo skupinska, mrežna, sodelovalna in predvsem ima jasne prioritete. Kaj je važno in kaj trenutno lahko prezremo? Zmedenost, zapravljanje časa, tavanje v papirjih in drobnarijah, prepirčkih in sprenevedanju glede tega, kdo je za kaj odgovoren, vse to vodi v pogubo. Učinkovitost je vedno ostrovidna, preudarna in vendar odločna, ko je treba. Jasno meri v svoj cilj, ker ga jasno vidi.

Modrosti si želimo, modrosti velikih voditeljev, ki bi znali videti smer in skupna orodja in ki bi zmogli ustvarjalne poteze. In povezati z nami miroljubne muslimane in druge narodnosti, ki tu delajo in se počutijo doma, v skupnem varovanju evropske domovine. Začnimo s tem, da sami postanemo modri in da v vsem, kar počnemo, širimo ta pristop in njegovo blagodejnost.


Nihče se ne more spustiti v svoj pekel sam.
Nihče ne more priti na svetlo sam.
Nihče se ne nauči govoriti sam.
Hvala, Josipa, za vse rojeno na tej poti.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...