Pojdi na glavno vsebino

NE namesto DA

NE rečemo težko tudi zato, ker nam samim zveni neprijetno.

Kako vam zveni, ko rečete NE?

Opazila sem, da tudi sama izrekanje besedice NE doživljam manj prijetno kot DA. Ko pritrdim, se vsaj navidezno zdi, da prispevam k razumevanju in stiku. Počutim se zaslužno, konstruktivno.Tako nekako mi zveni, kot da bo drugemu dobro delo in bo zato med nama vsak nadaljni korak lažji. DA se mi že od nekdaj zdi bolj človeški, v telesu ga čutim bolj plemenito, varneje kot NE. Pa vi?

To je seveda zelo napačen prvi vtis, avtomatiziran odziv, prva varianta za najmanj napora. Seveda sem to odkrila kar pozno.

Namesto da bi premislila, kaj se dogaja, se ustavila, občuteno prisluhila sebi, si vzela čas …(ker ne gori voda), izrečem čarobno besedico, ki navidezno zgladi pot in otopli ozračje.

Neštetokrat se mi je že zgodilo, da sem morala vzeti besedo nazaj, če sem hotela biti poštena do sebe in drugega.

Mislim, da se je tudi vam že kdaj zgodilo kaj podobnega.

Začenjam pa spoznavati, da je NE krasna beseda, ki vnaša jasnost, trdnost, zanesljivost. Zato jo lahko uporabljam z občutkom, z zavestno željo, da bi na NE pristajala cela in v zavedanju njegove blagodejnosti.

Dela nas verodostojne in zaupanja vredne. Jamči za našo iskrenost in pomirja negotovost in tesnobo, ki izhajata iz nesvobodnega pristajanja na karkoli.

Reči NE je kot sesti na zlat prestol.

NE nas zdravi, če bolehamo za DA-govorom, in nam pomaga odločati suvereno, brez občutka krivde. Šele ko sedemo na zlati prestol in nas prevzame sijoča moč pravilnega odločanja, odkrijemo, da je pristni in mirni NE pravzaprav DA dobremu in živemu v nas in v drugih in da ima vez z ljudmi veliko različnih besed, ki vse lahko pomenijo korak k razumevanju.


Nihče se ne more spustiti v svoj pekel sam.
Nihče ne more priti na svetlo sam.
Nihče se ne nauči govoriti sam.
Hvala, Josipa, za vse rojeno na tej poti.


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...