Pojdi na glavno vsebino

Moja vojska

V nas živi velika vojska: prispodobe lažje pojasnijo, kako deluje.

Predstavljajte si veliko ravnino, polno prižganih ognjev, kjer tabori velika vojska.

V njej so zbrani grobi, surovi in neusmiljeni bojevniki.

Ne poznajo sočutja, primitivno divji so, čakajo le na povelje, da se zaženejo v boj in pobijanje.

To je tisti del nas, s katerim se je najtežje pogajati, a ga je nujno treba pridobiti kot zaveznika.

Če se ta sila obrne proti nam, pokonča našo deželo in vse, kar nam je drago.

Stopiti je treba v to ravnino in začeti pogajanje. Doseči pozornost. Še najprej tako, da vojski priznamo njeno ogromno moč. Ugotoviti, kaj lahko ponudimo, da pogasijo vse ognje, enega za drugim, in da sprejmejo pogajanje. Bojevnikom je treba ponuditi življenje v naši domovini, jim zagotoviti delovni prostor, preživetje in spoštovanje njihove moči in hrabrosti. Uporabiti jih je treba za ruvanje globokih korenin, premikanje skalovja in gradnjo najzahtevnejših mostov. Pogoj pa je, da odložijo orožje in nam ga predajo ter ostanejo zvesti svoji novi domovini. Ne bodo sužnji ali hlapci, ampak počaščeni orjaki za najtežja dela, ki pomagajo našemu življenju. V primeru velike nevarnosti bodo segli po orožju, da preženejo napadalce. Prepuščamo jim tudi čut z to, kaj je nevarne in kaj ne, ker imajo živalsko živ občutek za nevarnost. To ostaja njihovo področje in temu zaupamo.

S svojo agresivnostjo, z delom sebe, ki nam je bil podarjen, se ne moremo prepirati in boriti, ker bomo podlegli. Premočna je in preveč prvinska, da bi se šla diplomacijo.

S tako grobimi, prazgodovinskimi silami je potrebna preprosta in jasna govorica: kaj naj dajo, kaj dobijo, kateri je dogovor. Če bomo pošteni in zanesljivi, če bomo poskrbeli za to vojsko , da bo imela svoje častno delo v našem prostoru, nam bo predana in zvesta.

Drugače ne znam povedati, a  ta vojska živa v vsakem človeku. Toliko kot je nevarna, prav toliko je tudi dragocena za našo varnost.

Nekateri ji pravijo imunski sistem. 


Nihče se ne more spustiti v svoj pekel sam.
Nihče ne more priti na svetlo sam.
Nihče se ne nauči govoriti sam.
Hvala, Josipa, za vse rojeno na tej poti.


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...