Pojdi na glavno vsebino

Moč lepote

Nekaj misli iz knjige budistične učiteljice o pomenu lepote.

Že pred časom sem prebrala lepo knjigo mlade italijanske učiteljice meditacije, ki v svojem pristopu povezuje krščanstvo in budizem (Carlotta Brucco: Il segreto dell'essenza). Rasla je zelo svobodno, vzgajali so jo tibetanski lame, njena najljubša prijateljica e katoliška nuna, ki živi v samoti, ima dva otroka … skratka, zelo pisana in nenavadna življenjska pot.

Najbolj se me je dotaknilo njeno spoznanje o povezanosti med lepoto, veseljem in ljubeznijo. Ker sama močno doživljam to resnico, bi vam jo rada posredovala na svoj način.

Ob srečanju z lepoto, ki nas prevzame, se v nas začne dogajati nekaj posebnega. Če si vzamemo vsaj malo časa, se trenutek doživljanja lepote začne širiti kot krog valov, ko vržemo majhen kamen v mirno vodo.

Občutek lepega pred nami se začne povezovati z občutkom lepega v nas.

Doživljati sebe kot bitje z lepoto v sebi prebuja še širše kroge: veselje, da to v nas obstaja, naraščajočo moč in svetlobo tega veselja, ki žari in širi toplino v prsih.

Veselje se povezuje z vsem v nas, kar nas je kdaj razveselilo in ogrelo naše srce. In ker to pomeni, da smo bili v ljubezni, da smo dajali in prejemali ljubezen, se v najširših krogih v nas prebuja ljubezen, kot jo poznamo: vso ljubezen, ki smo jo v življenju srečali, dobili, dali. Če nadaljujemo, postanejo ti občutki spomini in prikličejo iz pozabe trenutke sreče, obraze, glasove, doživetja, ki nas postavijo v srce naše sreče.

Širjenje krogov je sicer moja osebna prispodoba, a mislim, da lahko drži kot vsem nam skupna izkušnja. Navadno nimamo časa, da bi podrobno raziskovali, kaj se nam dogaja, ko gledamo, čutimo, poslušamo kaj lepega. A če si ga vzamemo, dojamemo, zakaj iščemo lepoto in zakaj smo po doživetju lepote drugačni: bolj odprti do sočloveka, manj napeti, manj prestrašeni ali napadalni. Pripravljeni na sprejemanje sreče ...

Lepote okrog nas je ogromno: v naravi, v ljudeh, v umetnosti, v dogodkih …

Iščimo lepoto, ker v tem ni nobenega napora. Je samo sposobnost opažanja in izbire, kam bomo usmerili pogled in koliko bomo pustili, da se krogi razširijo. Je najkrajša pot do veselja, ljubezni in sreče velikokrat na dan.


Nihče se ne more spustiti v svoj pekel sam.
Nihče ne more priti na svetlo sam.
Nihče se ne nauči govoriti sam.
Hvala, Josipa, za vse rojeno na tej poti.


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...