Pojdi na glavno vsebino

Ko ne gre po načrtih

Veselje in navdušenje navadno občutimo, ko se naša pričakovanja izpolnijo ali so celo presežena. Obstajajo pa še druge, zahtevnejše in globlje oblike veselja in navdušenja.

Ko se v družini, partnerju ali otrokom ali staršem zgodi kaj hujšega ali zaskrbljujočega (na primer odkritje bolezni, velik neuspeh ali življenjski udarec), je naravno, da se odzovemo s strahom, predvsem pa z odklonom dogajanja. Ne bi se smelo dogajati! Potem hočemo na silo in čim prej vse rešiti, postanemo nepotrpežljivi in nasilni, potrti … in izgubimo stik s sabo, z drugim, z življenjem, ki pomaga.

Skrbem navadno pustimo, da zasenčijo vse ostalo, da razvrednotijo, kar je ostalo lepega in navdihujočega. Prav v trenutku, ko bi rabili največjo stabilnost, zapustimo svoj najsvetlejši in najbolj resnično živ prostor doživljanja.

Vez z življenjem je občutek, ki nam je včasih podarjen zastonj, še bolj pogosto pa mora biti izbran, ker se ne vključi sam. Svobodni smo, da se na križiščih ozremo vase in se vprašamo, v katero obzorje želimo upirati svoj pogled, kaj želimo, da nas vodi, kateremu delu sebe želimo slediti. Ključni premik pa je ostati v svojem notranjem žaru, v priključenosti na tisti del sebe, ki vedno vidi možnost za veselje, se navdušuje nad stvarmi, ki jih ljubimo, ter želi živeti polno in iz vseh svojih sil.

Občutek, da smo živi, kos razmeram, sposobni iskati, kar nas krepi, in se umakniti pred napadi obupa in jeze na življenje … je nekaj, česar se lahko naučimo.

Sama sem to velikokrat doživela, preizkusila in izbrala, zato sem vam želela to napisati. Veselje do življenja je v nas živo do konca in samo čaka, da pogledamo, kako neizmerno močno je in kako ta žarek predre vsako morečo misel, ki nas zagrne. A potrebna je notranja jasnost, odločanje za drugo pot.

V nas naj zaživi zavest, da se z bolečino drugega ni treba spojiti, temveč le občasno in po svoji meri obstati ob njem s svojim nedotaknjenim sončnim srcem, ga podpreti in častiti življenje, ki išče pot.


Nihče se ne more spustiti v svoj pekel sam.
Nihče ne more priti na svetlo sam.
Nihče se ne nauči govoriti sam.
Hvala, Josipa, za vse rojeno na tej poti.


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...