Pojdi na glavno vsebino

Dvigni zeleno zastavo!

Pomlad dviga moč za nove korake, a kaj, ko ji ne zaupamo!

Ljudje v strahu navadno nihamo med zaletavostjo (grem in se vržem, da prej mine) in neskončnim odlašanjem (nisem še pripravljen …). Pa tudi otopelost prav pride (ničesar ne čutim, tudi strahu ne). Včasih zdrsnemo v topo brezčasje, ko duša in telo nimata več letnih časov, torej tudi pomladi ne. A življenje je močnejše in nas ne neha klicati in vznemirjati. Pomladi veliko ljudi boli želodec …in to ni slučaj. Ali pa jih mučijo jetra, dihala, koža, alergije ...

Želodec ne more požreti naše odpovedi življenju in naše izbire ga obtežujejo kot kamni. Jetra so zastrupljena od požrtih gorečih besed. Dušimo se v svojih zamerah, koža grize navzven in navznoter. Kaj, ko bi odvalili vsaj en kamen, pustili, da bilka pod njim odžene proti soncu? Ali spustili pod nebo gorečo besedo, da zažari, prepoznali, kar nas vnema, in odslovili svoje nezaupanje, ki ne prepozna prijateljskih misli, ampak zaupa dvomu in podcenjevanju sebe?

Ti prvi topli dnevi so kot nalašč za ozelenevanje naše notranjosti. Polni smo starih in opuščenih načrtov, ki spet poskušajo odgnati. Pomladi izpod suhe trave spet odžene zelenje iz trdoživih korenin, bitja se prebujajo, sonce zažene svojo gorečnost. Poiščimo vsaj eno stvar, ki smo jo nekoč ljubili in zapustili, in ji pustimo, da zadiha, da vidi nebo nad sabo, da dojame, da ima danes možnost za rast.

Smo sploh opazili, da danes zmoremo več, da imamo več ljudi, ki nas podpira, kot kadar smo bili najbolj obupani in smo se vdali? Da vidimo več in bolje?

Zato spravimo belo zastavo, ki plapola nad našim domom, in odvijmo živozeleno.

Dovolj je majhen, neznaten korak, drobno dejanje, dovolj je, da se zazremo v moč travnate bilke v sebi, da se nas polasti pomlad.

Strah, obup, nemoč so pošasti, ki jih je treba peljati na pašo, na čist zrak. Tam se napasejo in pospijo kot dobra živina, ker ta bitja v nas rjovejo samo, če so zaprta, sama in sestradana.


Nihče se ne more spustiti v svoj pekel sam.
Nihče ne more priti na svetlo sam.
Nihče se ne nauči govoriti sam.
Hvala, Josipa, za vse rojeno na tej poti.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...