Pojdi na glavno vsebino

Živost čakanja, živost priprav

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Živost čakanja, živost priprav

Čakati pomeni živo varovati, kar nastaja.

Živimo v času, ki nas prepričuje, da je čakanje zamujanje priložnosti in da je potrebno pohiteti, da ne uide zadnji vlak. Toda to je odličen napotek, da vstopimo na vlak, ki se konča na slepem tiru. Tako zamudimo veliko več časa za vračanje in nov začetek bo veliko težji in zamudnejši. Če bi v miru čakali, bi namreč stopili na pravi vlak za cilj, ki ga narekuje srce, ki edino pozna cilj in uro odhoda zanj.

Ko lipi nabrekajo cvetovi, jih napaja, vzdržuje in brani, čaka na topli val in za cvetje rastejo tudi krila, da bodo poletela s svojimi semeni naprej, v širino in daleč.

Koliko dela ima lipa s tem, da vzdržuje zaprte cvetove pri življenju, jim omogoča tedne in tedne nabrekanja, ostajanja na veji do dne, ko se tisoči cvetov odprejo in začnejo oddajati svoj med!

Čakati pomeni negovati in vzdrževati vse potrebne sposobnosti, vsak dan spet načrpati dovolj iz svojih temeljev za svoj cilj. Stik s koreninami je bistven, kajti če se tam ustavi pritok moči, bo popje že suho pred razcvetom. Nujno je paziti, da ne tratimo svojih sil za kaj drugega in bližjega, ostajati zvesti in zbrani.

Očitno to ni lahko, drugače bi ljudje ne opuščali svojih sanj. Gre za neko obliko varčevanja in investiranja obenem, a primerjava z denarnimi operacijami ni izčrpna. Gre namreč za žive procese, podobne nosečnosti, ko telo ustvarja bitje iz svojih naravnih sil. Nekaj želenega je bilo spočeto iz srečanja bitij sposobnih rojevanja.

Čakanje je ukvarjanje z lastnimi sposobnostmi za srečanje s silami v svetu, ki nas lahko uslišijo. Te sile pa niso blede meglice, ki jih lahko obračamo po svoji volji, so mogočne in neusmiljene, če jim nismo kos. Če mislimo, da ima kdo v rokah naše čakanje, se motimo. Pomeni, da smo mu ga predali.

Naše želje po bližini, razumevanju, izpolnjenosti, dobrem počutju v odnosih … a tudi po zaslužku, varnosti in uspehu … vse nosijo v sebi isto zakonitost razvoja. Vsaka potrebuje svoje obdobje čakanja, ko ni vidnih učinkov in se zdi, da vse stoji.

A čakanje je bogato, zahtevno in zelo delavno obdobje, ki iz nas naredi osebo, ki ustvarja trajne dosežke. Ko prvič dočakamo kaj, v kar smo res vložili svoje sposobnosti nege in dozorevanja, do konca speljali soočenje z resnico o sebi ter prestali pripravo, pridobimo gotovost, ki ne mine.

Samo delavno, živo čakanje je pravo čakanje.

P.S. tisti, ki so danes "na čakanju", imajo priložnost, da to zakonitost preverjajo na sebi.


Oznake: osebna rast čakanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...