Pojdi na glavno vsebino

Življenje kot praznik

Prazničnost občutimo vsakokrat, kose rešimo zamere.

Božični čas se izteka in sprašujem se, kaj deluje v prazničnosti, da je čas tako poseben? Kaj vsi skušamo doživeti in smo srečni, če se dogaja? Katero hrepenenje se prebuja?

Pred kratkim sem imela več predavanj in razgovorov o odpuščanju (zelo vam priporočam knjigo Kako odpustiti, ki prikazuje 12 korakov tega procesa) in ker je vse potekalo v božičnem času, sem dojela, da obstaja med prazničnostjo in odpuščanjem globoka povezava. Gre za isto milost.

Osebna izkušnja mi pravi, da si želimo srečanj, v katerih ni več napetosti, hrepenimo po božičnem omizju in obdarovanosti, ko so besede nežne, srca odprta in veselje vsem dostopno. Ko se nihče ne jezi na druge, ne očita in obuja starih bolečin … pa ne zato, ker bi se premagovali in trudili, ampak zato, ker smo drug drugemu vse odpustili.

Pojem obilja je vedno povezan z mirom, z občutkom, da smo brez skrbi in da se v odnosih ne dogaja nič zastarano bolečega.

Seveda ne moremo zahtevati od drugih, da se za praznike spremenijo. Toda sami lahko veliko naredimo. Največ si podarimo, če se že med letom lotevamo obdelovanja svojh zamer. Sprtost, jeza nad krivci, grenke misli … vse to uničuje vsako prazničnost. Seveda zamere ne moremo odložiti kar tako in po naročilu in za praznike. Lahko pa si postavimo za cilj, da je bo v našem življenju vedno manj, da jo bomo reševali sproti, ko gre za malenkosti, ali postopoma za nazaj, če gre za velike stvari.

Prazničnost se začne, ko si dovolimo obnovo svojega življenja, ko izberemo radostno odprtost kot svoje obzorje. Morda tega olajšanja še zdaleč ne čutimo, a lahko postane naša sanja. Lahko se ji predamo ter odslej odkrivamo vse možnosti življenja brez grenkobe. Sanje lahko spremenimo v srčne želje, te pa v konkretne možnosti in korake. Vsak dan bomo imeli s tem nekaj dela in sadovi včasih dozorevajo kar dolgo, a vsak mali korak prinese nekaj lahkosti in veselja več.

Življenje brez jeze na druge in brez zamer je mogoče, še več, pripada nam.

Življenje, pravo življenje praznik.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...