Pojdi na glavno vsebino

Živeti z veliko stisko in ohraniti mir

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Velika stiska ima moč, da zasede našo zavest in telo kot okupacijska sila. Nenadoma nimamo več svojega doma in nikamor ne smemo.

Huda bolezen, nesreča v družini, negotova prihodnost, ki zazija pred nami, težki zapleti z najbližjimi ... vse to so bremena, ki nas spremljajo dalj časa. Tedne, mesece, morda leta. Dogaja se tudi, da niso rešljiva ali da ne moremo vplivati na noben način. Kako živeti s tem?

Za svoj največji uspeh v osebnem razvoju štejem sposobnost, da živim svoj čas veselja, miru, živosti in varnosti neglede na vse, kar se mi lahko dogaja težkega. S tem, kar je zahtevno nositi, imam odnos prijateljskega sobivanja. Samo včasih čez dan povabim stisko v svoj dom, kjer ji prisluhnem zares in pustim, da se polno izrazi. Nato sproti odločim, kaj in kako danes s tem. Potem naj se umakne, ker rabim, da je moj dom prost in topel za vse, kar me hoče v tem dnevu dobrega in milostnega obiskati in usmeriti v odprto obzorje.

V ljubezni in odprtosti lahko delujem samo, če je moj notranji prostor sveže odprt, sprejemljiv za svetlobo in dobre besede, ki me podpirajo, za otroški smeh, za darove vsakdanjosti, za vse, kar želim podariti poživljajočega.

Dolgo pot sem prehodila, da me stiske ubogajo, ko jih povabim, naj utihnejo in se umaknejo, ko je njihov čas mimo. Pri meni naj ostajajo, dokler lahko kaj prispevajo k ljubezni in moči moje vsakdanjosti. Tu niso zato, da jih prenašam, ampak da jim odkažem mesto, ki jim pripada. Pripada mi oblast nad mojim prostorom, samo jaz mu zarišem meje in določam, kaj spustiti k sebi in česa ne in za koliko časa in zakaj.

To sem želela deliti z vami zato, ker mi je zelo dragoceno in ker tudi vam želim, da bi lahko doživljali podobno olajšanje. Dobro namreč vem, kako je, če se leta in leta ne moremo izkopati iz grozljivega močvirja bolečin, strahu in grenkobe, in postanejo tirani naše duše.

Tega sem se učila več let na Veri vase in prav ta izkušnja me je najbolj prepričala, da metoda deluje.

Le vztrajati je potrebno in vsemu lahko postanemo kos.

Varovati svoj notranji dom je tako lepo in blagoslovljeno delo ...


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...