Pojdi na glavno vsebino

Žensko navdušenje nad seboj in vloga matere

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Kakšen vpliv ima odnos z materjo nad tem, ali se lahko navdušimo nad seboj? Nekaj misli o tej veliki temi.

Glavni dar matere je verjetno ta, da otroku dovoli, da se občuti. V njenem objemu je prostora za vsa otrokova čustva, tudi za navdušenje.

Velik dar, ki nam ga preda to čustvo, je jasnost glede tega, kaj nas navdušje, kaj pa ne, in naučimo se razumeti, kaj nam je zelo všeč, kaj pa komaj za silo ali ne.

V telesnem spominu se nam zapiše, kaj nas razživi, kako se telo prebudi, kako bije srce, kako nas preplavi toplina, kako vse zasije v barvah …

Tako nam postanejo navdušujoče izkušnje znane in domače. Prepoznavamo jih, ko se nam dogajajo!

Predanost radosti je otroku zelo naravna, zelo blizu. Mala deklica se navduši hitro in za mnoge stvari, pravzaprav jo očara vse, kar je novo in živo, ker v njej prebuja vitalnost in jasnost o tem, kaj ji je všeč. Čeprav se tudi prestraši, razžalosti in razjezi morda stokrat na dan, je vsekakor v tej mavrici prisotno tudi navdušenje, veselje, očaranost nad življenjem.

In prav v barvah radosti otrok dojame, kaj je zanesljivo dobro za dušo in telo.

Toda matere so bilwe v preteklosti pogosto predane boju za preživetje, stiskale so zobe, da so zdržale, mižale, da ne bi videle očitnih resnic … pogosto utrujene, nesrečne, živčne. Kako naj bi podpirale navdušenje svoje hčerke?

In tako ostanejo deklice samo s svojo radostjo, ki je ni mogoče nikomur pokazati ali pa nikogar ne prevzame. In veselje nad seboj, ki ga ne more deliti z mamo, za otroka ni več veselje in usahne.

Prebuditi v sebi jasnost je mogoče, glavno je, da se spomnimo svojega navdušenja. Kdaj in kako je nekoč živelo v nas? Tista pot je še odprta, srce je še zavezano svojemu cilju, viru svojega zdravja , telo še zna dvigniti, kar je potonilo na dno.

Navdušenje, ki smo ga kdaj čutile v otroštvu in mladosti, živi od naše pozornosti. Namenimo mu vsak dan nekaj minut, da se spet vrne v naš čas, v naš dan, v naše oči tu in zdaj.

V njem je naša moč in v njem najbolj jasno vidimo osrečujočo smer.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...