Pojdi na glavno vsebino

Ženski strah

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ženski strah

Starodavna prestrašenost še živi v nas, a ni naša usoda.

Morda ste kdaj opazili, kako se sposobna, izobražena ženska, ki je že veliko dosegla in prestala, prestraši, ko se partner osorno obrne do nje. V hipu njena odrasla osebnost izgine in zagledamo prestrašeno deklico, ki trepeta. Včasih se potem tudi brani, a podrejenost je očitna. Tako se pogosto odzove tudi mlado, nežno dekle, veliko bistrejše in sposobnejše kot njen vzvišeni fant, ki jo pred vsemi zafrkne, ona pa zardi in se počuti neumno in nesrečno … dokler je on pokroviteljsko spet ne vzame pod svoje okrilje, kjer se počuti majhna in uboga, a varna.

Stoletna podrejenost je pustila svojo sled tudi v sodobni ženski. Če izvzamemo grobe ženske, ki so si moške podredile in jih izpraznile, tiste, ki so preračunljivo prodale svoje dostojanstvo za standard, ter redke, ki so zmogle ustvariti enakopraven in ljubeč odnos z moškim svetom, ostaja tu še tisti (velik) del žensk, ki se svojega partnerja, očeta ali celo sina bojijo, trepetajo pred kritiko, ne znajo reči ne, ne cenijo svojega prispevka, hirajo v čakanju na lepo besedo. Ob misli, da bi tega človeka izgubile, postanejo panične, kot da ne bodo preživele …

Vsaka ženska ima korist od tega, da svoj strah zazna. Šele potem lahko opazi, da mu služi, ker je navadno zelo skrit. Opazijo ga drugi, ona težko.

Ta strah namreč neomejeno deluje, dokler ženska ne prepozna, koliko je že zmogla, kaj vse je speljala in kako bi mirno preživela tudi brez osebe, pred katero se počuti tako nemočna. Naposled dojame, da ni šibka, le svoje moči si ne upa videti in dotakniti. Dokler ne seže po svojih silah, ki spijo v vulkanu srca in telesa in se tam spreminjajo v vnetja, krče, zvite kosti in razjedene sklepe, se seveda boji. Kdo se ne bi bal, če ga pošljemo v odnose z zvezanimi rokami?

Življenje nas vabi, da stopimo naprej, odkrijemo svojo resnico in se povežemo z moškim svetom brez trepetanja in naboja. Varne v sebi, ker si končno dovolimo živeti tudi svojo moč in preverjati, da našemu NE ne sledi katastrofa, ampak veselje do življenja.


Oznake: osebna rast strah ženska

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...