Pojdi na glavno vsebino

Ženska, ki ljubi

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ženska, ki ljubi

Ženske si težko priznajo svojo jezo, pod njo pa zanemarjeno bolečino. Take ne morejo ljubiti.

Bolečina, ki ni priznana, ustvarja grenkobo in jezo brez izhoda. Možni so samo občasni izbruhi ali drobno in pogosto sikanje pekočih zubljev.

Zelo pogosta živčnost žensk, občasna zadirčnost in odrezavi odgovori so navadno pojavi, ki si jih same razlagajo z utrujenostjo. Toda utrujenost je lahko blaga in mirna, išče počitek, odklanja dodatno delo: «Ne morem več. Zdaj bom počivala. Nekaj časa ne računajte name, rada vas imam, gotovo si boste znali pomagati.«

A to ni običajen način, da se ženske izražajo, ko rabijo čas zase. Raje se še bolj zaganjajo v delo in to je potem predstava o žrtvi, ki skuša ganiti nehvaležno občinstvo.

Čas zase je samo ena od stvari, ki ženski manjka in si je ne vzame. A potreb je veliko. Morda nikoli ni res slišana in občutena od oseb, s katerimi živi. Vsakokrat, ko se ji to zgodi, je to udarec po srcu. To postaja strtost, pobitost, in hrepenenje kriči. Ker ne prejema, tudi ne daje. In dobi še manj.

Ne prizna si, da zanemarja svoje občutke. Če bi si to jasno povedala, bi si morala tudi postaviti vprašanje, zakaj se ne premakne. Kako poskrbeti zase. Začeti. Enakopravnost je samo beseda, dokler nimamo moči za spoštljiv odnos do sebe. Torej dokler se ne obravnavamo kot zase odgovorno bitje potreb.

Ne iščimo pozornosti, kjer so nam že dali vedeti, da je ne zmorejo ali nočejo dati. Ne delajmo še več, da si jo prislužimo. Naklonimo jo sebi in tistim, ki jo radi sprejmejo in vračajo. Če se nahranimo, bo tudi za doma ostalo nekaj miru in topline.

Priznati sebi, kako globoko včasih trpimo za kaj, kar je drugemu malenkostno, nepotrebno ali celo smešno, ni lahko. Je pa pot do resnične samostojnosti, pogoj za izpolnjenost in mir.

Ženska, ki ljubi, se rodi samo na tej poti.


Oznake: osebna rast samostojnost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...