Pojdi na glavno vsebino

Zdrava jeza

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Prijateljica, ki je začutila spremenjeno doživljanje jeze, mi je opisala ta občutek, jaz pa ga komentiram, ker je važen. Nekdo ji je rekel nekaj, kar ji ni bilo prav. »Globoko sem začutila premik - ni bila jeza, ki sem jo užaljena potlačila, ni bila jeza, ki je kot vulkan izbruhnila; bil je premik, ki mi je dal čas, da sem ga jasno začutila, vdihnila in ga izrazila, izdihnila. Tale droben dogodek, je bil zame pomemben. Spodbudil me je, da spoznavam svojo napadalnost, varuhinjo svojega ognjišča.«

Prijateljica, ki je začutila spremenjeno doživljanje jeze, mi je opisala ta občutek, jaz pa ga komentiram, ker je važen.

Nekdo ji je rekel nekaj, kar ji ni bilo prav.

»Globoko sem začutila premik - ni bila jeza, ki sem jo užaljena potlačila, ni bila jeza, ki je kot vulkan izbruhnila; bil je premik, ki mi je dal čas, da sem ga jasno začutila, vdihnila in ga izrazila, izdihnila. Tale droben dogodek, je bil zame pomemben. Spodbudil me je, da spoznavam svojo napadalnost, varuhinjo svojega ognjišča.«

Korenina jeze je jasen, čist in vitalen vzgib, ko natančno zaznamo, da nam nekaj ni prav in da tega nočemo pustiti mimo svoje zavesti. Da nam ni vseeno.

Nekaj v nas se oglasi in hoče naš odgovor, našo pozornost, našo zavzetost.

Oglasi se tisti preprosti, neposredni in nezmotljivi občutek, ki ga ima majhen otrok, ki vedno ve, kdaj mu postane neprijetno.

Ni treba, da postanemo jezni. Dovolj je, da postanemo pozorni, živi, povezani z močjo življenja v sebi.

Takoj dojamemo, da se v odnosu nekaj dogaja, kar želimo preveriti, poglobiti, razjasniti, popraviti. Zdaj ali pozneje, a ne sme iti mimo, ne dabi se s tem ukvarjali.

Tako se naučimo ljubezni do sebe. Prvi korak je: vedeti, da me kaj prizadene. Potem pa sledi nega naše želje, skrb za potrebo, ki je zaživela. Tako začnemo doživljati, da nekdo skrbi za naše občutke in pripravlja pot našim željam.

Lepo je vedeti, da sem vedno tu zase.

Lepo je živeti v objemu svojih rok.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...