Pojdi na glavno vsebino

Zanimivo o partnerstvu

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Zanimivo o partnerstvu

Črne misli v paru imajo vsaka svoj izhod, če jih pogledamo globlje.

V reviji Riza sem brala zanimiv članek njihovih strokovnjakov in vam zato posredujem nekaj misli, ki so se mi zdele zelo izvirne. Dodala sem jim ključno smer iz metode Vere vase J. Prebeg: česar ne daje partner, to nam lahko podarijo drugi dragi ljudje. Prepričanje, da moramo vse pomembno dobiti od njega (nje), nas lahko nenehno onesrečuje, pa lahko to zahtevo brez škode spustimo. Življenje bo lažje in bolj ljubeče za vse.

Članek govori o tem, kaj pomenijo vsiljive misli glede partnerstva. Seveda tu ne misijo na težke okoliščine nasilja in zlorab, ampak dokaj običajne stiske v parih, ki jih še povezujejo globlja čustva.

Kaj pomeni želja, da bi najraje zbežali neznano kam?

Očitno se preveč prilagajamo in iščemo način, da bi spet našli svoj obraz nekje, kjer nihče ne bi vedel, kdo smo, in bi torej ne mogel imeti do nas pričakovanj in zahtev. Potrebno je najti način, da se vrnemo vase, v notranji prostor, v praznino, kjer se lahko pokaže, kaj spremeniti.

Strah,da bi nas partner zapustil

Želimo si zapustiti partnerja, ker ne vidimo izhoda, a skušamo prenesti odgovornost nanj. Dobro bi bilo prevzeti odgovornost za svoje težnje in se poglobiti v korake, v katere nas vleče. Kaj res želimo izpeljati taki, kot smo, v stiku s tem, kar res zmoremo? Če razhoda nočemo kljub velikemu pomanjkanju v odnosu, ker želimo kljub vsemu z drugim še deliti svoje življenje, potem je potrebno odložiti zahteve in očitke, iti skozi žalost in najti način, da živimo od tega, kar je, poleg tega pa najdemo druge vire podpore, topline in ovrednotenosti. Glavno je, da se ne sprenevedamo v nedogled in da drugega ne obtožujemo, da hoče oditi, če je to (tudi) naš nagib, ker trpimo in ne znamo ven.

Žalovanje za ljubeznijo, kot je bila

Če se imamo še radi, a se spominjamo prvih časov z obžalovanjem in hrepenenjem, pomeni, da smo pripravljeni spet začeti drugače, odprti za vračanje v čar ljubeče bližine. Poskrbimo, da se to začne dogajati, ustvarimo priložnost, ker je trenutek primeren. V rokah imamo nekaj lepega.

Strah, da bomo težko zboleli ali celo umrli

Iz krize ne vidimo izhoda, to nam je moreče in neznosno. Stisko prenesemo na področje možne bolezni in s tem trpimo za nekaj neresničnega, kar je manj hudo kot pogledati resnico. Potrebni smo pomoči in uvida v nove možnosti za odnos in zase. Možno je, da se tudi v resnici v telesu pripravlja bolezen, ker trpimo in ničesar ne ukrenemo zase. Čas je, da se posvetimo svoji bolečini ob primerni podpori in da prevzamemo pobudo, namesto da čakamo, da nas bolezen prislili v nego sebe.

Obsedenost z željo po poklicnem uspehu, delavnostjo

Manjka nam pogled partnerja, ki bi nas ovrednotil. Ta pogled zdaj iščemo drugje. Iščimo korake v pravo smer. Morda ne ve, česa smo tako potrebni. Morda lahko to kdo vidi kdo drug, prijatelji, sodelavci ...

Zakaj se mi včasih zdi partner krasen, drugič pa čisto nesposoben?

Drugi ni popoln, sprejeti v njem vse, kar je, pa je stvar zrelosti, ki je včasih ne zmoremo. Hočemo ideal, sanje ... Lahko se vprašamo, ali nismo tudi samo včasih čudoviti, drugič pa ... Pravičnost nas vabi, da damo na tehtnico vse, kar je, in da vse, kar nas moti, presojamo v stanju miru in naklonjenosti.


Oznake: osebna rast partnerstvo

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...