Pojdi na glavno vsebino

Žalovati ali uničevati?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Žalovati ali uničevati?

Nekateri ne morejo nehati žalovati za tem, kar so izgubili. Potrebno je pogledati drugam, kjer grenkoba postane ljubezen.

Duševna bolečina, ki jo spremljamo z ljubeznijo do osebe, ki je odšla, se po naravni poti zaceli. Kot telo zaceli rano, če je zdravo, enako duševni svet sproži svoje sile, da nas vrne v življenje in zaceljenost. Duša nas želi vrniti v življenje in v ljubezen, zato nas vodi, da najdemo podporo in pomoč za izhod iz obupa.

Ob tem se hvaležno zavedamo vseh živih, ki so še ob nas, in do mrtve osebe najdemo nov odnos. Še naprej smo z njo povezani, a na nov način. V procesu žalovanja se nam odkrijejo novi svetovi bližine na daleč, potres razhoda zamaje naše temelje in povabljeni smo v nov način življenja: v zavesti minljivosti, tresočih tal, prožno se učimo loviti ravnovesje in zaupati brez zahtev, da bi bilo vedno tako, kot si želimo, in da bi bila naša sreča nedotakljiva.

A kadar zastanemo v žalosti, se ta začne spreminjati v nekaj drugega. Če leta in leta ne moremo ven iz bolečine, pomeni, da ne gre več za žalost, ampak za zamero. Jezni smo na življenje, besni na usodo, očitajoči in postopoma vse bolj rušilni in sovražni. Ljudje ob nas, naši otroci in partnerji nimajo več od nas nobene tople besede, nobene srčne pozornosti, ne omogočamo jim veselja do življenja. Nazadnje dojamejo, da je za nas veliko bolj važen tisti, ki je odšel, kot oni, ki so še tu.

Zelo važno je, da ločimo bolečino od zamere. Iz bolečine pridemo zrelejši, globlji in mehkejši, sposobni več dati in prejeti.

Iz razbolele, grenke zamere, iz obupane jeze nad usodo pa pridemo z ognjem in mečem in vsem kar je lepega, bo uničeno. Svoje drage, zlasti otroke, porivamo v uničevanje sebe in odnosov.

Prav isto velja za razhode, ločitve, nesreče, umrle sanje in razočaranja. Nič se ne zaceli, če ostajamo v zameri.

Vse se zaceli, že pustimo, da žalost opravi svoje delo in polagoma spet zasije življenje.

In duša se odpre v pomlad.


Oznake: osebna rast žalovanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...