Pojdi na glavno vsebino

Zakaj potrebujemo svoj osebni prostor doma

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Zakaj potrebujemo svoj osebni prostor doma

Vse okrog nas se vsak dan spreminja, nenehno se je potrebno preusmerjati glede na okoliščine. Kako se vračati v svoj mir in imeti zavetje, v katerem vedno najdemo nekaj trajnega, svojega, kar ne zahteva truda?

Srečati vsak dan svoj isti intimni prostor pomeni, da odpade ves trud umeščanja in iskanja stika z okoljem, ki nas včasih sliši in podpira, pogosto pa tudi ne. Tu v našem prostorčku pa je že vse pripravljeno, tu je gnezdo, v katerem v hipu postanemo prav tisto, kar najbolj intimno smo. Brez napora in oziranja na potrebe drugih.

Nekateri pravijo, da nam te občutke daje dom, torej vsi prostori, v katerih živimo. A ni prav tako. V prostorih, ki so skupni, smo prisotni s tistim delom sebe, ki ga delimo z ostalimi, in je drugim poznan in drag. Pogosto je tu tudi veliko dela, ki ga je treba opraviti. V skupnih prostorih se srečamo in se napojimo z domačnostjo bližine, skupnih trenutkov, načrtovanja in izmenjave. Pomembno je in ni slučajno, da društva vedno skušajo imeti svoj »sedež«, torej nekaj stabilnega, kar omogoča vračanje v znano in domače in omogoča, da se zakoreninimo.

Osebni prostor pa omogoča, da se vračamo v svoje enkratno bistvo, v najgloblji mir duše, ki se lahko razmahne in spregovori. V svojem tihem prostoru lahko pregledamo svoj dan, opazujemo doživeto z lastnim pogledom in brez oziranja na druge, lahko prepoznamo, kaj res čutimo zdaj po vsem, kar se je v nas odvilo, se nas dotaknilo, nas pretreslo ali prevzelo ali razveselilo čez dan.

V tihem obredu zbranosti vračanja v svoje jedro lahko res izbiramo, odločamo samostojno in trajnostno.

Prostor zase, pa naj bo še tako majhen, je naše ognjišče.

Ne sme ugasniti, da bo naše bitje ostajalo ogreto za vse, kar se ledenega dogaja zunaj, v svetu ali v odnosih.

Osebni ogenj varuje dušo in telo, da ima ljubezen prostor za obnavljanje našega namena, jasnosti in izžarevanja dobrega.


Oznake: osebna rast dom

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...