Pojdi na glavno vsebino

Zakaj naj se ženska neguje?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Nega telesa ima za žensko posebno vrednost in ni v zvezi z videzom in učinkovanjem navzven.

Potrošniška družba ženski ponuja kozmetične proizvode in storitve zato, da bo videti lepša in da se bo zato bolje počutila. Gotovost vase naj bi izhajala iz tega, koliko je naša teža ustrezna, koža napeta in koliko ženska učinkuje negovano, brezhibno urejeno in elegantno. Oglaševanje nam je že neštetokrat ponovilo, naj premagujemo, kar ni mladostno ali lepo. To je trda vsakdanja bitka s časom, ovirami, naravo.

Ta vojna lahko prinaša delno zmago le pri lepi mlajši ženski (take so vse ženske v oglasih) oziroma do določene starosti. Že itak lepi videz ženske še polepšajo in to jim daje občutke varnosti pred kritiko ter upanje, da bo to možno vedno doseči.

Toda že po 50. letu postane vsaki ženski jasno (če je le iskrena s seboj), da leta tečejo in da tega ni mogoče ustaviti. Lepotni posegi lahko ustvarijo le umetno mladostni videz. Obraz brez gub nikoli ne more prikriti, da smo stare in vedno bolj invazivna “popravila” naredijo iz ženske groteskno, tragično figuro.

Bolje je, da se vsaka ženska neguje iz drugačnega razloga, iz namena, ki jo lahko spremlja in navdihuje celo življenje, tudi v visoki starosti. Ne gradimo na učinkovanju navzven, ampak na občutenju navznoter.

Nega je za žensko dušo zdravilna, če prebuja občutenje lepote. Lepota pa je skrivnost, ki leži v naši globini, in jo lahko doživljamo le v stiku s svojim ljubečim bistvom.

Se umivati zato, da dehtimo sebi v najljubšem vonju, je skladno z našim intimnim iskanjem stika z lepoto v nas. Se mazati z olji ali kremami nas povezuje z življenjem naše kože, s tem, kar naše kožne celice in tkiva čutijo, potrebujejo in sprejemajo kot nežnost in hrano. Masaže telesa in obraza prebujajo občutenje naše živosti, vsega v nas, kar želi polno zaživeti ali se samo izraziti. Koža je prekrita z milijoni receptorjev za občutke na površju in v globini in ima svoj glas.

Nega telesa je poslušanje tega glasu in usklajevanje z njim, je rojevanje speva, ki poje življenju in ga prebuja.

Tudi lasje so pomembni za ženske. Že od nekdaj so simbolj moči, vitalne sile. Nega las z občutkom in željo, da bi izražale svojo osebnost, nas poveže z viri naše energije, z vsem, kar nas veseli. Že otroke prizadene, če jih strižemo proti njihovi volji in na način, ki jim ni všeč. Pričeska, v kateri si sebi tuja, ustvarja skrajno neprijetne občutke ločenosti od sebe in ko pridemo domov, se takoj “popravimo”, da smo sebi spet blizu. Ni slučajno, da so v taboriščih in najtrših zaporih vedno izbrisali ta del samopodobe, s katero vsak človek izraža, kako vidi samega sebe in kaj želi povedati o sebi na prvi pogled. Lasje poganjajo iz glave in so naša živa krona. Glava je zelo občutljiv del nas, saj je od nje odvisno preživetje organizma, zato je vsako ukvarjanje z glavo in lasmi stik z občutki identitete in obenem s svojo ranljivostjo.

V zavesti, da je nega telesa nega duše, srca, duhovno opravilo in pogovor z vitalnostjo v sebi , se ženska lahko neguje od mladosti do smrti na svoj način. Vsak dan, potopljena v občutenje sebe in ne v videz, v potrebe svojega srca in ne v potrebo po učinkovanju - se lahko neguje z veseljem, ustvarjalno in osrečujoče.

Lepo je videti negovano mlado žensko, lepo je videti zelo staro žensko, ki še komaj hodi ali je na bolniški postelji, pa še želi biti lepa zase.

Spoštovanje naše potrebe po negi je spoštovanje naše ženskosti in to si lahko podarimo neglede na finančna sredstva.

Ukvarjajmo z vsem, kar nam daje občutke lepote.

Za zaprtimi očmi ženske, ki se občuteno neguje, se odpirajo neizmerne notranje pokrajine vedno drugačnih letnih časov in vedno drugačne bogate živosti.

Dajmo sebi in drugim ženskam podporo za nego, ki oživlja, ovrednoti in tolaži žensko telo, veseli njeno srce in dviga njeno dušo v iskanje vedno novih razlogov za ljubeče življenje.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...