Pojdi na glavno vsebino

Zakaj naj se lepo oblečem, počešem, okrasim?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Zakaj naj se lepo oblečem, počešem, okrasim?

… če mož tega sploh ne opazi? Če partnerju to nič ne pomeni? Če sem sama, če nihče ni zaljubljen vame? Če sem brez denarja, v težkem obdobju žalosti, strahu ali in zapuščenosti … ZAKAJ? In zlasti ČEMÙ?

Želja po opaženosti, ki je živa v vsakem živem bitju, se povezuje tudi s tem, da si želimo potrditve za svojo privlačno moč. Včasih pa te potrditve ni in ni.

Potreba po lepoti je del človekove narave, imajo jo moški in ženske. Pri ženski pa je nega sebe in odnos do lepote še malo globlja zadeva. Gre namreč za to, da je izražanje lastne lepote nekaj, kar žensko povezuje s skrivnostjo lastnega telesa in naravnanostjo na skrivnost privlačevanja. S svojo lepoto sodeluje v rojevanju življenja.

Biti sebi lepa in zase lepa pomeni negovati svoje občutenje lepega v lastnem življenju. Ko damo nase kaj lepega, to začne delovati na naše čute, a tudi na naša čustva. Razkošje, radoživost, prekipevanje življenja se vedno izražajo v lepoti, tako kot to vidimo v bujni pomladi. To so stari Grki pripisovali boginji Afroditi, kar v jeziku mita in simbolov pomeni, da za stik, v katerem pride do oploditve, potrebujemo srečanje in do srečanja pridemo z izražanjem privlačne moči. Ženska, vzgojena v sramežljivosti in skrivanju telesa seveda ne more polno čutiti svetosti magnetizma. Prav tako tudi ne sme vedeti, da privlačevanje ni namenjeno samo partnerju in rojevanju otrok, ampak svetu, stvarstvu, življenju in lastni duši.

Biti lepa v svojem občutenju pomeni, da se vključim v privlačne sile življenja, stvarstva, kjer vse deluje na ta način. Vse teži k srečevanju, k oplajanju, vse se razkazuje in išče stik, vse išče, kako ponesti naprej svojo živost.

Torej oblecimo kaj lepega doma in vsak dan, ne le »za ven«. Negujmo svojo lepoto občutenja ne glede na to, ali to kdo vsak dan opazi. Ne čakajmo na odziv, ne zahtevajmo ga in ne ugašajmo, če ga drugi ne zmore. Živeti je potrebno in možno vsak dan, svet zunaj živi vsak dan. Čar privlačevanja nam ni dan zato, da ga zadržujemo na zaprtem.

Naj sije.


Oznake: ženska lepota

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...