Pojdi na glavno vsebino

Zahteve in sanje

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Zahteve in sanje

Kaktusov nihče ne boža. Kako nagovarjamo svet, ko si želimo več?

Zahtevati pomeni kaj hoteti in pričakovati in se truditi, da bi nam drugi omogočili, kar si želimo. Če podpore ni, smo prizadeti, užaljeni, jezni. Če mislimo, da bi moralo biti življenje z nami prizanesljivo, starši ljubeči, otroci hvaležni, oblast pravična … gre za zahteve. Kajti če tako ni (in navadno ni), bomo v prizadetosti in grenkobi na vsakem koraku. Vse je namreč odvisno od odziva, od volje drugih, mi pa presojamo, ali je prav in dovolj, kar se nam dogaja.

Sanjati pa pomeni, da iz svojega bistva hrepenimo, da bi kaj lepega in dragocenega ustvarili in doživljali. Uresničijo se pod nekaterimi pogoji: koliko smo pripravljeni v to vložiti srca, časa, dela in včasih denarja, koliko spoštujemo svoj izhodiščni položaj (torej si ne pripisujemo izkušenj in sposobnosti, ki jih nimamo, in dopustimo, da nam usposobljene osebe to tudi povedo), koliko znamo ovrednotiti prehojeno razdaljo v osebni zgodbi, ko potujemo proti cilju, in koliko znamo prerasti neuspešne trenutke ter se ne ustaviti.

Vedno sanjamo kaj, česar še nimamo, a pomembno je ugotoviti, kaj je dosegljivo na osnovi vsega, kar trenutno (ni)smo. To je naš resnični temelj, podlaga. Tega pa navadno ljudje ne marajo videti, prenaporno je.

Poglejmo primer.

Ženska, ki si želi veliko ljubezen in čudovitega partnerja, navadno ne opazi, da zna malo dati iz srca in da je vedno v centru, ko gre za odnose. Tudi ne vidi, da se ne zna jasno izraziti, ljubeče, prisluhniti, speljati konfliktov … Misli, da si zasluži biti predano ljubljena in da ji gre narobe le zato, ker se ne zna postaviti zase. Ali da je neprijetna zato, ker so jo drugi zagrenili. Torej o ljubezni ne sanja, ampak jo zahteva. Isto velja za vsakogar, ki si želi odnos, družino, delo, otroke, uspeh …

Začnimo torej sanjati zares in se najprej prebudimo v realnost, kot nam jo kažejo sadovi naših dni. Vprašajmo se, kaj delamo in kdo smo, to je dober začetek. In opazujmo, kaj manjka v naši prtljagi za pot do sanj in s kom se povezati, da bomo prišli res daleč!

Zahteve se nikoli ne uresničijo, srčno prečiščene sanje pa se v obliki, ki jo zmoremo živeti, vedno uresničijo.


Oznake: osebna rast zahteve

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...