Pojdi na glavno vsebino

Za toplo jesen

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Za toplo jesen

Nekaj predlogov, da bo vaše razpoloženje jeseni toplejše in srečnejše.

Zbrala sem nekaj priporočil za dobro počutje iz raziskav o serotoninu, učinke pa sem sama preizkusila. Navade, ki jih naštevam spodaj, so zelo preproste. Novo je to, da je zdaj dokazano njihovo učinkovanje na naše doživljanje sveta in sebe.

Pomagajo nam, da uživamo jesen in potem pridemo v zimo odporni in ogreti, pripravljeni na mraz in zatemnitev. V ospredju je skrb za naš serotonin, najprijaznejšo snov, s katero naše telo skrbi za naš občutek varnosti in moči, za zaupanje vase. Torej nekaj o tem, kako si ga nakopičimo v obilnih količinah … Čeprav je razpoloženje odvisno tudi od mnogih drugih nevrotrasmiterjev in dejavnikov, je vloga serotonina nedvomno ključna.

Jutranje sonce prebuja serotonin, ki močno vpliva na naše občutenje in obnašanje. Dokazano je, da vitalno prebuja in vpliva na to, kako vidimo svoje okolje in koliko lahko uživamo v odnosih. Zakaj? Ker postanemo dovzetni za lepo in prijetno. Če nimamo možnosti, da bi šli v službo peš in v jutranji luči, pa vsaj poiščimo v teku dopoldneva nekaj minut na zraku pod soncem. Svetloba na prostem deluje tudi, če je oblačno!Jutranji stik z nebom in zrakom je zdravilna in zlata vredna navada, katere celostno moč občutimo šele, ko nekaj časa tega NE delamo.

Delovne navade, v katere se vprežemo že zjutraj, so pogosto nenaravne in zavirajo našo ustvarjalnost. Obilje serotonina pa ima to dragoceno lastnost, da omogoča, da prekinjamo delo ob pravem času, da se ustavimo in sproti oddahnemo. Skratka, daje nam čut za pravi trenutek, ko je čas za pavzo, pa čeprav samo za sprehod do kopalnice in nazaj, kjer za nekaj minut odklopimo. To navado lahko pridobimo in je izrednega pomena, ker dosežemo, da se v teku dneva ne izčrpamo. Primer: če imamo dovolj te snovi v svojih možganih in po telesu, nam je naravno, da NE začnemo pospravljati, ko pridemo iz službe.

Ritem dneva in noči. Raven serotonina je povezana tudi z vklapljanjem spanja in prebujanja, zato nam omogoča, da postanemo naravno zaspani, ko je čas, in da se prebudimo ob pravi uri. Svoje naravno globoko spanje si skratka zagotovimo s tem, kar počnemo čez dan, svežino čez dan pa s tem, kako zaspimo!

Sposobnost učenja in dober spomin. Hipokampus, del možganov, ki predeluje spomine, je poln receptorjev za to snov, zato nam serotonin pomaga tako pri sprotnem delu kot pri učenju in memorizaciji. Sicer pa vsi vemo, kako smo zbrani, mirni in učinkoviti, ko se počutimo dobre volje v sebi in okolju. »Zvočna kulisa« tega razpoloženja je brezskrbna melodija serotonina.

Prehrana. Kakovostna prehrana (zajtrk še posebno) nam zagotavlja osnovno raven serotonina. O tem, kaj naj bi jedli za svežo moč, gotovo veste že veliko, pa tudi o pomenu vitaminov skupine B. Malo in odlično je vedno najboljša izbira.

Delajmo, kar nas veseli, ker s tem omogočamo telesu, da proizvaja to tako dragoceno snov. Srečujmo ljudi, ki jih imamo radi. Srčen pogovor s prijatelji, miren sprehod, nekaj minut pod drevesom v parku, sveža in dehteča hrana za dušo in telo, branje članka, ki nas opogumi, glasba, ki nas spomni na prostost, brezskrbnost in energijo … vsega tega smo potrebni VSAK DAN in VEČKRAT NA DAN.

Večerni sprehod lahko traja malo, a dovolj, da nas obsije večerna luč. Zaton povzroča v telesu prebujanje snovi, ki ugašajo delavno vnemo in odpirajo prostor tišini, počasnemu drsenju v noč, počitku. Spominjam se, kako rada sem se kot otrok igrala na dvorišču vse do trde teme. Čutila sem, kako dobro mi dene, kako globoko me pomirja, da sem do zadnjega na prostem …Televizije pa takrat itak nismo poznali.

Harmonija dnevne in nočne energije. Uravnoveša jo več rastlin: Rhodiola Rosea, Griffonia Simplicifolia, vsem znana šentjanževka … Veliko je tudi hlapnih olj, ki pomirjajo in poživljajo obenem, s tem pa spodbujajo nastajanje serotonina. Narava ponuja veliko pomoči in podpore, glavno je, da najdemo tisti njen dar, ki deluje na nas. Povedati pa je treba, da rastline nič ne pomagajo, če v svoje navade ne uvajamo nežne in pozorne skrbi zase. Kdor se baše z vitamini in dodatki, da bi lahko še bolj garal, ne bo prišel daleč.

Še najpomembnejše je, da opazimo, kako smo potrebni nege sebe, kako je dan lahko pokrajina, v kateri izbiramo in ne le prenašamo, kar kdo zahteva, in kako je jesen čas, ki nas kliče v samozavedanje in nego sebe.

Naredimo čez dan zase veliko drobnih stvari, zaradi katerih bomo imeli pod noč občutek, da smo tudi danes poskrbeli za svoje življenje.


Oznake: osebna rast mir vsakdanjost delo

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...