Pojdi na glavno vsebino

Vzravnajmo se

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Vzravnajmo se

Sključenost navadno povezujemo s staranjem. A tudi zelo star človek je lahko vzravnan in tudi mlad človek je lahko sključen.

Svežina ne pozna starosti. V njej cveti živost dajanja, ki zajema iz obilja v sebi.

Hrbet se upogne zaradi prevelike teže, ki ji človek pokonci ni kos. Prsni koš se zato potegne navznoter in ramena se zaprejo. To je drža, ki jo pogosto opazimo pri ljudeh, ki hočejo vsem pomagati, a tega v resnici njihovo telo ne more nesti v pokončni drži. V drži žrtvovanosti se vedno prestavimo v skrušenost, a šele z leti bo to vidno na telesu, ki nazadnje ne zna več nositi dvignjene glave in gledati v obzorje. Kje je ostala naša živost?

Drža nazorno pokaže, kaj delamo, če stopimo v službo vseh, ki se nam zdijo tega potrebni. Dihanje se zoži in srce dobi veliko manj kisika. Srce tako daje manj, ni prehranjeno in prezračeno, srčna moč upade, srčnost čustev ni več v ospredju. Namesto ljubezni nas žene dolžnost.

Oči upognjene glave, ki se je obrnila navzdol, ne vidijo več obzorja in odprtosti sveta in možnosti, ampak gledajo v tla, v ozki prostor pred našim nosom. Vse, kar zdaj zmoremo opaziti in vzeti v poštev kot resnico, je le izsek. Manjka nam širina razgleda, ki ga vidita dvignjena glava in odprt pogled.

Pokončna drža s polnim dihom in svetlimi očmi, ki vidijo široko in daleč, res lahko podpira ljudi, ki iščejo olajšanje. Sključena drža pa vleče navzdol nas in druge ob nas.

Zato se poglejmo v ogledalo in v profil, ko si kaj nalagamo.

Drža bo povedala, ali smo novi obveznosti kos ali pa si naš vase zagledani um to le domišlja.

Spoštujmo sebe, kot smo, in druge, ki imajo pravico dobiti kaj, kaj dviga, ne pa naše strtosti.

Tisti, ki mu je težko, je odgovoren, da išče pomoč, dokler ne najde odgovora. In včasih odgovor nismo mi.

Samo naše čisto srce lahko pove, ali je prav, da se odzovemo, ker gleda iz pokončne drže in zato vidi dovolj daleč in lahko dojame, kam nas bo to, kar hočemo ponuditi, pripeljalo. Včasih pa je potrebno zapreti oči in začutiti, kako stojimo. Tudi to koristi za jasnost.

Delajmo, kar zmoremo vzravnano, le to je ljubezen.


Oznake: osebna rast žrtev jasnost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...