Pojdi na glavno vsebino

Dobro počutje potrebuje dober spomin

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Dobro počutje potrebuje dober spomin

Radi pozabimo, kako je bilo, ko še nismo imeli tega, kar smo dosegli in zdaj imamo. Spomin pa pomaga, da prebudimo hvaležnost.

Univerza Yale v zadnjih letih prireja brezplačni program (10 tednov po spletu) Science of well-being. Italijanska novinarka Deborah Ameri se ga je udeležila in napisala o tem poročilo. Gre za običajna in splošno znana dejstva, ki jih poznamo že vsi: zdravo življenje, dober spanec, dobri odnosi, meditacija ...

Nekaj dejstev pa je le dobro ponoviti, čeprav so znana. Raven dobrega počutja, ko kaj dosežemo, kmalu upade, ker se nam zdi doseženo samoumevno. Prvi hip je bilo dragoceno, potem v nas ne dviga več tiste prvotne blaženosti. Organizem se prilagodi in to pomeni, da nam noben dosežek, nobena premagana ovira sama na sebi ne more zagotoviti, da se bo dobro počutje ohranilo in obnavljalo samo. To je tako imenovana hedonic adaptation. Če jo pogledamo z druge strani, je ta prilagoditev drugo ime za nehvaležnost. Nič več nismo srečni za tisto, kar smo pridobili, ker to že imamo. Le dokler tega ni, je v nas vse živo od pričakovanja, hrepenenja in prepričanja, da nas bo to za vedno osrečevalo. Opažamo tudi, kako je razširjeno, da ljudje pozabijo, kako slabo so se počutili na začetku terapije in ob koncu izjavijo, da ni nič bolje ...

Na tečaju zato predlagajo, da se tega poplitvenja in razvrednotenja doseženega uspeha branimo in da ozavestimo ta mehanizem uma. Priporočajo, da se redno vračamo v vprašanja, kot:

  • Kako je bilo, ko tega še nismo imeli?
  • Kako bi bilo, če to spet izgubim in se vrnem na staro?
  • Kaj bi mi pomenilo, če bil to zadnji dan, ko še imam to, kar sem pred časom dosegel?

Navadno je dovolj za streznitev. Večno nezadovoljstvo, ki pesti toliko ljudi, se namreč napaja tudi iz tega zanemarjanja pravičnega pogleda nazaj. Deluje pa tudi težnja po samopomilovanju in obenem po poniževanju svojega truda. Na tej spletni strani in v naših knjigah imate veliko vsebin o hvaležnosti. Tudi na seminarjih je to vedno v ospredju. Vera vase korenini prav v tem, da razvijamo najglobje razloge za hvaležno in izpolnjeno samozavedanje. Razlag torej ne manjka in orodje je tudi blizu. Zdaj je potrebno le, da se prave hvaležnosti naučimo in potem to uresničujemo vsak dan v globokem odkrivanju, kako je pomembno.


Oznake: osebna rast hvaležnost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...