Pojdi na glavno vsebino

Vse, kar delam, pušča sled

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Vse, kar delam, pušča sled

Lahko poskrbimo, da bo za nami ostajalo cvetenje, ne trnje.

Vse storjeno deluje naprej. Še najprej v nas samih in to je najpomembnejše. Kar naredim brez srca, pusti v meni praznino in žalost, vrtinec pomanjkanja, požira veselje in živost.

Opažam, da za ljudmi ostaja marsikaj, ko umrejo. Vsi bomo pustili za seboj posledice svojega ravnanja. Z njimi bodo imeli opravka vsi, na katere smo vplivali. Tega se dobro zavedamo, dokler živimo, zato nas muči, če se s tem ne soočamo. Zato si lahko želimo, da bi po našem odhodu delovalo naprej samo dobro in da ne bo za nami ostalo nobene grenkobe, očitanja in zadržanih solz. Naj ljudje pokažejo in povedo že tu, dokler smo živi, kaj bi si želeli od nas drugačnega. Morda ne bomo mogli ustreči, a lahko prisluhnemo in drugi doživi, da sicer ni uslišan, a je bil upoštevan, slišan in doživet. Če se ljubeče ukvarjamo s posledicami svojega ravnanja, lahko postane naše življenje razbremenjeno in veliko srečnejše.

To je tudi eden od razlogov, da je dobro odlagati zamere, a tudi poravnati, kar smo hote ali nehote ranili v drugih. Kritike, opravljanje, podtikanje, zavist, izkoriščanje, pripisovanje slabih namenov ... kaj vse nalagamo drugim celo življenje! Ni treba, da čakamo na svoje poslednje ure, da kaj priznamo, uvidimo, poravnamo ...

Olajšano, razbremenjeno življenje pride iz tega, da nimamo dolgov. Zlasti ne tistih, ki jih skrivamo pred seboj. Da svojo krivičnost opazimo in si ponudimo možnost, da kaj dobrega storimo, da poravnamo, da ustvarjalno odpremo srce za nove možnosti. Morda drugi ne bodo tega sprejeli, a važno je, da to storimo zase. Da se sproti in vsak dan zavedamo, da znamo raniti, ponižati, prezreti in utišati bližnjega – in da to škodi nam, naši plemeniti duši, ki jo ta dejanja potrejo in žalostijo.

Veselje do življenja se lahko dvigne pod nebo in poleti, če namesto mučenja v samoobtoževanju ali tlačenja občutkov krivde pogledamo v resnico in si zavihamo rokave. V navdušenju, da lahko delujemo, da najdemo prave ideje, da zmoremo drugače čutiti. Ogromno lepega, dobrega in ljubečega lahko naredimo v življenju. Vsak dan. Ustvarjalno, srčno, z lahkim korakom, zares.

In vse bo drugače.


Oznake: osebna rast krivda in poravnava

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...