Pojdi na glavno vsebino

Voziti skozi burjo

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Voziti skozi burjo

Kdor pozna primorsko avtocesto in vipavsko smer, ve, kaj pomeni voziti v burji. Včasih je vsakdanjost zelo podobna taki vožnji.

Voziti v svojo smer v življenju je zahtevna veščina in včasih je potrebna še posebno izostrena pozornost. Ena od takih okoliščin, ko je potrebna največja budnost, je zelo močna burja.

Volan je potrebno zelo močno držati, še posebno, ko pride sunek, pozornost mora biti vedno usmerjena v to, da nas ne zanese. Močan prijem, ki si ne pusti vsiliti druge smeri, nam omogoča, da gremo naprej tja, kamor želimo priti. Ne samo: tja bomo prišli tudi nepoškodovani, če smo ves čas zbrani in osredotočeni na edino, kar je zdaj pomembno: varno prevoziti najhujše prehode in trdno sprejeti udarce vetra, ki prihajajo iz nenehno spremenjenega kota. Vmes si bomo podarili počitek, če je potrebno, in si nabrali potrebnih sil za nadaljevanje nelahke poti.

Včasih prepoznamo svoj življenjski položaj kot vožnjo v močni burji šele po silovitem sunku, ko bi nas skoraj zaneslo ali prevrnilo …. Vedeti, kaj se dogaja, s čim imamo opravka, kaj je potrebno za varnost … nam zelo pomaga. Lažje nam bo speljati ure in dneve, ko se to dogaja, če napetost ustrezno poimenujemo. Vemo, da nobeno vreme ne traja v nedogled. Burja je samo obdobje in se enkrat izčrpa. Nima smisla, da bi se z njo borili. Samo prevoziti jo je mogoče, a to lahko naredimo po svoji meri in ostajamo v notranjem miru, pa čeprav je zunaj lahko zelo podivjano. Glavno je vedeti, da ostajamo na svoji poti in da nismo sami. Marsikdo potuje z nami in vozi v isto smer in na cilju s srečamo in sebi ter drug drugemu izrazimo priznanje za opravljeno zelo zahtevno izkušnjo.

Naj bo naša vožnja budnost trdna in nepopustljiva, krmilo pa vedno zanesljivo v naših rokah. Na vreme ne moremo vplivati, na naš stil vožnje in opremljenost vozila pa vedno!


Oznake: osebna rast napetost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...