Pojdi na glavno vsebino

Varni pred krivdo

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Varni pred krivdo

Ljudje lahko pogledamo v svoje napake le, če se počutimo varne v odnosu.

Težko si je priznati, da smo koga prizadeli. Pa to delamo pogosto in včasih res brez slabega namena. Še težje si je priznati, da smo včasih egoisti, da druge izrivamo, da pod krinko ponujenih uslug hočemo priznanje in občudovanje, ki si ga ne upamo iskati jasno in pošteno. Vsi si želimo biti sebi všeč, se ceniti, čutiti, da smo vredni spoštovanja. Ta potreba je sama na sebi plemenita in lahko povezuje ljudi v skupnost, kjer vsak daje in prejema potrebno upoštevanost. A ne po ovinkih.

Vzgojeni smo bili v prisilno, neiskreno skromnost. Ego se ne sme pokazati. Treba je zanikati, kaj vse tiho zahtevamo od drugih in zamerimo, če se ne zgodi.

Toda prav odkrivanje, kako pogosto izsiljujemo, zahtevamo, očitamo … nam omogoča, da s tem odnehamo in pridobivamo podporo in priznanje na bolj zdrav način. Kaj je narobe, če rečemo, naj drugi prosim pove, kaj je na nas lepega, vrednega in občudovanja vrednega? In naj potem pove tudi, kdaj smo ga prizadeli, kdaj je čutil pritisk ... in lahko to slišimo in celo iskreno sprejmemo kot resnico o nas. Tako se brez prehude ponižanosti in strahu pred obsojanjem tako učimo odnosa, v katerem je vse slišano in objeto.

V poglavju Zgraditi svojo varnost v knjigi Vera vase najdete marsikaj o tem. Naše najdražje osebe si zaslužijo, da nam lahko povejo, če jih prizadenemo. Mi pa si zaslužimo priložnost, da kaj popravimo. Vedno je možno veliko več, kot trenutno znamo. Lahko smo v tem procesu varni, če se ga naučimo. Iskrenost drugega lahko vzamemo nase le, če trdno stojimo v svojih koreninah kot drevo, ki lahko zajame vihar v svoje veje.

Odnosi med nami vzdržijo vse le, če vsak dan razvijamo svoje korenine. Tam, kjer se to lahko dogaja.


Oznake: osebna rast varnost krivda

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...