Pojdi na glavno vsebino

Varni na svetu

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Varnost iščemo najprej pri mami, potem v terapevtu, avtoriteti, varuhu. Rešitev je drugje.

Mama je tista, ki nas prime za roko, da si upamo shoditi. Njen prijem nam dokaže, da zmoremo, če smo podprti, in ko shodimo, vidimo, da nam ni več nujno potrebna. A malo je mamic, ki znajo izpustiti roko v pravem trenutku in enako predano kot takrat, ko so nas prvič vzele v naročje.

Potem iščemo avtoriteto, ki nam bo zajamčila varnost v svetu. Izbrani varuh nas navadno nerad izpusti, če se hrani z našo potrebo po njem. Tako postane naša avtoriteta stražar naše nemoči namesto ljubeč pogled, ki od daleč in z odobravanjem spremlja naše oddaljevanje. Bojimo se jo zapustiti, saj nam sporoča, da bomo brez nje ali njenih navodil vedno ogroženi.

Potem včasih poskusimo iti naprej čisto sami, a ne pridemo daleč. Varnost najdemo šele, ko se odpremo pomoči sveta in potrebo po avtoriteti nadomestimo s potrebo po povezanosti in podpori sveta.

Ko dojamemo, da je svet velik, poln ljudi, ki želijo pomagati, vsak na svoj način, samo za trenutek in samo včasih … ugotovimo, da nikoli ne bomo ostali brez podpore. A treba jo je iskati zelo na široko, v vse smeri, nenehno ... ter biti hvaležni za malenkosti. Tako si vsak dan naberemo polno košaro drobnih zrn ljubezni in podpore. Nihče nam ne more dati vse potrebne varnosti in tudi sami si je ne moremo dati. A vse za svojo bogato varnost lahko prejmemo vsak dan, če le odpremo roke in nabiramo drobna zlata zrna.

Svet je velika mama, ki nas noči v naročju. Nekateri temu pravijo Bog, drugi drugače. Za vse nas pa velja, da nismo nikoli sami in zapuščeni, če le gledamo svet z ljubečimi očmi, polni zaupanja v nepredvidljivo.

Ali niste opazili, da je ljudi, ki so čez dan prijazni z vami, več kot neprijaznih? Enkrat si vzemite čas in preštejte, koliko ljudi vas NE žali, rani, prezre in prizadene vsak dan. Imeli boste vpogled v dobro, ki prevladuje, pa tudi v svojo pripravljenost, da sodelujete. Da se premaknete tja, kjer opažate več živosti in velikodušnosti.

Svet je poln kotičkov, kjer je toplo.

Zakaj ne bi sodelovali, utrjevali občutka varnosti na svetu in množili svoje sreče?


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...