Pojdi na glavno vsebino

V osebnem brlogu

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ena najbolj zahtevnih sposobnosti današnjega časa je zbranost med delom. Kako se skriti pred svetom v svoj brlog in tam ostati toliko časa, kolikor smo odločili?

Že ko začnemo, bi bilo treba paziti, ali smo poskrbeli za določene pogoje, da se bomo počutili varne in se zanašali nase vsak hip.

a) ali imamo vsak dan načrt za dan, v katerem je predviden tudi čas za naš brlog? In ali vemo, da je dober načrt zamišljen in napisan samo v brlogu?

b) ali smo izbrali začetek dela ali smo se vrgli, da bo čim prej narejeno? Če ni zavestno izbrano, ne bo teklo. Preverimo svoje stanje, preden začnemo.

c ) ali nam je jasno, koliko časa smo si določili za to delo in kako bomo to dosegli ? To je bistveno, drugače se pol ure spremeni v tri ure ... in vse vemo, kako to gre. Morda rabite timer ali budilko ali karkoli, kar vas ustavi ZARES. Ko ste na začetku, ste prisebni in vam je jasno, koliko prostora naj imajo tudi druge stvari, ko pa ste v delu, bo tekoča zadeva zasedla možgane in ne boste mimogrede prekoračili predvideni čaas ter seveda našli razloge, da je PRAV. Skratka, svoje odločitve je dobro spoštovati, drugače sebe doživljamo kot nezanesljivo osebo in izgubimo občutek varnosti. To pa je temelj osebne gotovosti, miru, moči in veselja ob delu.

č) ali vemo, kaj bomo naredili, če nas bodo prekinjali, iskali ... imamo preventivne strategije? Kajti med delom se ne moremo učinkovito braniti oziroma ni čas za to, da bi se ukvarjali z motnjami. To je treba narediti prej. ne recite, da ni možno. Težava je v tem, da ne iščemo rešitve dovolj dolgo in ustvarjalno. Cilj "nekaj časa me ni za nikogar" je zelo zahteven, a uresničljiv, če smo nepopusljivi in zelo ustvarjalni in če znamo poiskati zaveznike in tudi vračati uslugo.

Zbranost ima veliko čudovitih stranskih učinkov. Meni je najljubči občutek, da vidim, da mi je uspelo izpolniti obveznost do sebe, ko si obljubim, da bom poskbela za svoje zadovoljstvo.

Zato sem vam posredovala te misli, saj imate verjetno z obilico dela, opravkov in ljudi, ki nekaj rabijo od vas, podobne težave.

Dobrodošli med iskalci tajnega in dragocenega brloga, kjer vas nihče ne najde ... niti vaša lastna živčna raztresenost!


Oznake: vaje


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...