Pojdi na glavno vsebino

V nov dan

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

V nov dan

Ko odpremo oči, smo pred prvo izbiro novega dne.

Zjutraj vzplavamo iz noči nezavednega na površje. Kaj začutimo, ko odpremo oči?

Vsi vemo, da prebujanje ni vedno osrečujoče. Prav zgodaj zjutraj, ko se začenja nov dan, je teža preteklosti lahko svinčen pokrov na duši. Zdi se, da novega pred nami ni prav nič.

Jutro nas postavlja pred izbiro: kaj storiti, ko se prebudimo v temno počutje in se dan zdi podoben skali na prsih?

Najbolj se omejujemo, če se predamo občutkom, ki se vsiljujejo. Občutek, ki hoče biti prvi in glavni, še zdaleč ni tisti, kar nam hoče dobro. To je potrebno šele preveriti. Če pomislimo, da imamo možnost opazovati izbirati, potem smo že na poti olajšanja. Občutek naj bo opažen, a naj ne bo ustoličen kot vladar našega dne. Vzemimo v poštev, katera potreba se oglaša, to je najboljši način, da smo v stiku s tem, kar je privrelo iz noči in prekriva nebo.

Ali ni potreba po olajšanju in stiku z življenjem naša PRVA in največja potreba, pa čeprav nanjo navalimo tone žalosti?

Čim se zazremo v nebo, v let ptice ali v zelenje, skratka v karkoli živega okrog nas, in se temu res predamo, se v nas odpre svetla steza skozi temo in v nas lahko priteka žarek, ki pokaže pot. Sila sveže in nenehne samoobnove, ki deluje v naravi, mogočno deluje na naše doživljanje. Tudi prebrati kaj lepega nam pomaga, a stik z naravo je neprecenljiv za preobrazbo občutenja. Že zbran pogled je dovolj, da se prebudi vse lepo, tako kot je dovolj, da se umakne oblak, pa se pokrajina spremeni.

Vsakdanja izbira, da se vsako jutro izpostavimo lepoti in navdihu, živi moči narave, je pomembna sprememba v kakovosti našega življenja. Še po letih in letih nege osebnega razvoja se lahko počutimo zjutraj preganjane, nemočne in vedno na istem. A gre samo za nekaj minut in lahko se preusmerimo in zaplavamo v naročje naše želje, da bi zaživeli.

Mučne občutke lahko sprejmemo kot del sebe, iz njih črpamo navodila o svojih potrebah. A to je tudi vse. V nobenem primeru pa niso tu zato, da bi nas vodili, obvladovali notranjo deželo in si vzeli vse naše moči.

Zato vedno, ko odpremo oči, izbirajmo smer. Vsaka izbira obrača usodo, a jutranja še posebno.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...