Pojdi na glavno vsebino

V bojni opremi

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

V bojni opremi

Včasih hodimo po svetu v bojni opravi in potem se čudimo, da se svet odziva neprijazno.

Hoditi skozi dan opremljeni ne pomeni, da smo oboroženi do zob in da predvidevamo napade od vseh strani. To ni stik z resnico in stvarnostjo. Prav tako seveda naj ne bi hodili okrog goli in bosi in vsem na voljo za karkoli se jim zahoče storiti z nami. Gre za dve skrajnosti in nobena nam ne koristi.

A bojna oprava ima celo vrsto posledic, ki ustavljajo naše življenje.

Tale človek na sliki na primer se ne more dotaknili cvetja, zemlje, ne more se prosto razgledati naokrog. Ne čuti vonjev, dehtenja s travnika. Njegova koža ne čuti vetra in dotikov. Stik s svetom je prekinjen.

Josipa pogosto med vajami čutečega plesa daje primere iz živalskega sveta. Če opazujemo divje živali, vidimo, da vsa njihova samoobramba sloni na pozornosti do okolja. Budne so, pozorne, prebujene in polno žive. A budnost ni napetost in živčnost. Je samo posluh in pripravljenost na 360 stopinj. Nii osredotočanje NA NEVARNOST. Odzovejo se na vse, a če vlada mir, se sprostijo in se predajo svoji živosti. Iz trenutka v trenutek se znajo premakniti iz enega stanja v drugo ... kot otroci.

Mi pa tudi v varnem okolju doma in sami na kavču pogosto ne najdemo miru. V glavi še vedno razsajajo misli, skrbi, pripravljenost na napad izza ovinka. Življenje je na preži, da plane na nas iz zasede ...

Poglejmo se, kako živimo. Kolikokrat na dan stopimo v odnos s svetom in obveznostmi v bojni opremi po nepotrebnem?

Koliko je naša oprema sploh primerna?

Ali ne bi bila dovolj že globoka pozornost, s katero bi se umaknili, ko je primerno, premislili, odložili svoj odziv in našli pot brez napetosti in bolečin?

Namesto bojne opreme in prestrašene razdraženosti se raje opremimo s pozornostjo in veščinami miru.

Vabljeni v nove izkušnje (tudi na februarsko Vero vase o opremljenosti za mir, če vam je naš pristop blizu).


Oznake: osebna rast mir

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...