Pojdi na glavno vsebino

Utemeljeno in opremljeno verjeti vase

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Utemeljeno in opremljeno verjeti vase

Samoprepričevanje, da smo v redu, zveni lepo, a nič ne pomaga, ko gre zares.

Pogosto k nam prihajajo pisma z vprašanjem, kako bolj verjeti vase. Pomanjkanje pristnega samozaupanja tare večino ljudi. S tem člankom poskušava zelo preprosto odgovoriti na to vprašanje.

Utemeljeno verjeti vase pomeni, da se poznam v dobrem in slabem, zato vem, kaj že zmorem, obenem pa vem, česa se želim še naučiti, ker mi moja zgodba tega ni omogočila živeti. Zato iščem izkušnje, ki celijo moje rane, krepijo mojo šibkost in odkrivajo šibke točke, ki bi mi lahko škodile, če jim pustim prosto pot.

Utemeljeno verjamem vase zato, ker delam vztrajno in modro, ljubeče in povezano s sorodnimi dušami.

Kdor redno obdeluje svoj vrt, utemeljeno pričakuje, da bo rodil. Kljub toči ali neurju se ta vrt hitro obnovi in vse spet odžene, ker je zdrav in negovan in ima v sebi veliko moč regeneracije. Utemeljeno verjamemo v njegovo živost, saj vemo, kaj smo resnično vložili, zato tudi vemo, na kaj lahko računamo.

Zato je vera vase utemeljena in jo lahko opredelimo in dokažemo v stiski, ali pa je le namišljena.

Večkrat se udeležencem Vere vase zgodijo hude stvari, tako kot vsem. Tudi nama so se, velikokrat. Življenje je zahtevno. To ni sprehod po cvetočem travniku. To vizijo nam pogosto ponujajo in radi nasedamo. Le kdo si ne bi želel zlahka in takoj preobraziti svojega življenja v sijajno zgodbo zaupanja vase?

Utemeljena vera vase nastaja počasi in se premika kot globoka podzemna reka. Že kmalu privre na dan prvi čist izvir prvinske moči. Opremljenost za odzivanje na težje naloge se pri vseh, ki so hodili več časa, očitno in postopoma veča. Nekaterim uspe končati dolgo zavlačevani študij, drugim se odseliti, najti zaposlitev in zaživeti samostojno, tretjim se povezati z otroki in partnerjem, kar prej dolga leta ni bilo možno. Iz leta v leto se sposobnost, da kaj naredimo zase, poglablja, dokler ne začnemo jasno opažati sprememb mi sami, a tudi okolje to zazna. In odmev na spremembe se vrača ...

Prave spremembe niso nikoli tiste, ki pridejo od zunaj. Te pridejo in grejo, so odvisne od drugih, od njihove svobode. Kar pa je v naših rokah, so naše izbire, naši premiki, koraki, ki nas peljejo drugam, v deželo vere vase, ki jo ima vsak v sebi. Vse, kar ustvarja ljubeč odmev sveta, prihaja iz nas, ki kličemo v ljubezni in resnici.

Ko se zgodi nesreča, ko smo pred zahtevnimi nalogami, ko gre za odnose ... se pokažejo sadovi osebne rasti ali pa tega, da ni šlo zares za rast.

Stopajmo v novo leto z osebnim načrtom, ki bo dvigal našo moč iz dneva v dan in nas prebujal v navdih in trajnostno moč za odnose. Bodimo mu zvesti, ker čist namen preživi samo v zvestobi.

Sreča je v zvestobi izbranim ciljem, ki nam dajejo vrednost.

Josipa in Alenka


Oznake: osebna rast vera vase

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...