Pojdi na glavno vsebino

Ustvarjalna praznina

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ustvarjalna praznina

V globoki, čisti praznini sredi sebe se rojeva novo.

Če smo ves čas prepolni vsega - misli, besed, kritičnosti, dolžnosti, očitkov ... se v nas ne more roditi nič novega. Prostor rojevanja je zaseden, zadušen.

Izprazniti notranji prostor je nujno in zdravilno. Dovolj je nekaj minut, ko zapremo oči in se potopimo v blagodejno, tiho sredino absolutne praznine, ki daje prostor vsemu dobremu, presenetljivemu in bogatemu, kar čaka v nas. Koliko je tega, kar ne more zaživeti v hrupu in nasičenosti! Naj vse odvečno počaka zunaj, ko je na vrsti srečanje z osvobojeno praznino.

Ko se umirimo (a potrebno je vaditi vsak dan kakšno minuto), se v notranjem prostoru začne prebijati ples rojevanja. Misli se ne porivajo več, ampak narahlo naletavajo. Niso črne in težke, krčevite in kričeče, ampak mehke in sijoče. In vsaka sede na svoje mesto. Ozvezdja se sestavijo in pokažejo pot.

Ljubiti praznino in jo obiskovati vsak dan je pot do sreče.

Veliko let sem se trudila meditirati in se borila z razstresenostjo. Potem sem ugotovila, da je že minuta odmika nekaj velikega in pomembnega. Tri minute je zelo veliko, pet pa sploh. Moč praznine je tako velika, da je dovolj, da se nas dotakne, pa vnese veliko spremembo.

Vzhodni misleci so napisali ogromno poglobljenega o meditaciji. Ob branju knjige The Miracle Morning, v kateri predlaga Hal Elrod marsikaj praktičnega, sem dopolnila ta svoj uvid o delovanju praznine (on v resnici govori samo o tišini). Avtor ni kakšen globok mislec, je tipičen ameriški praktik, ki išče učinkovitost. Naučila sem se spoštovati to vrsto ljudi, ki so tako drugačni od evropskih izobražencev. Mi veliko vemo in imamo neprimerno bolj kakovostno izobrazbo. A največkrat nam manjka otroška preproščina, s katero se človek odloči in naredi kaj enostavnega, kar pa pomaga. V tem pa so umetniki oni.


Oznake: osebna rast notranji mir

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...