Pojdi na glavno vsebino

Uspešni otroci?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Beseda uspešen otrokse je vsilila v našo govorico kot objestna rastlina, ki duši rast plemenite sadike. A si je ne upamo izriti.

Uspešnost je pojem, ki nima nobene prave zveze s potrebami otrok. Izvira iz družbenega pritiska po delovni sili, ki bo pripravljena sprejeti zunanje cilje in norme v neomejeni rasti trga. Razglašajo,, da so za uspeh v tej družbi potrebne podjetnost, asertivnost, družabnost itd., da o znanju ne govorimo. Zdi se, da je naravno in nujno, da starši vse naredijo za otrokov uspeh.

Dr. Anica Mikuš kos je napisala za splet dolg članek o tem in pravi, da je izraz otrokova dobrobit veliko primernejši, če hočemo obvarovati otrokovo duševno zdravje. Tudi sama opažam, da je občutka za to, kar so otrokove resnične potrebe, vse manj.

Predlagam, da se starši vračamo v notranji svet, kjer vemo, kaj nas je kot otroke osrečevalo: prosti čas v naravi, prijatelji, igra, toplina odraslih, ki so nam bili blizu. Govoriti, da se je svet spremenil, ni povsem točno. Spremenil se je svet, a ne človek, ki ohranja človeško telo, srce, dušo ... in vse to ima svoje zakonitosti, da zaživimo kot celota.

Ni treba, da se vsi spremenimo po načrtu sveta, ki so ga ustvarili oblastniki, gospodarji vojne in bank. Obstaja suverenost, ki jo lahko vzpostavljamo in branimo najprej sami in potem lahko v svoj prostor povabimo tudi druge. In svoje otroke.

Res, svetu se je treba prilagoditi. A ne s tem, da spremenim sebe. Ne, prilagoditev je v tem, da razumem, kaj se dogaja, in da svoja orodja za obrambo svoje suverenosti prilagodim zunanjim okoliščinam. A le zato, da lahko ćim bolj ostajam na svojem, in da živim to, kar sem.

Mirno lahko rečemo, da je prilagajanje v tem, da vplive sveta prilagodim svojim vrednotam, ciljem, potrebam. Svoji potrebi po vitalni prisotnosti v družbi. Brez sovražnosti in naboja. Z veščo roko in globokim pogledom človeka, ki jemlje in daje iz svoje moči in svobode. S svetom se lahko srečujemo ne da bi se mu podredili.

Otroci ne rabijo naših pridig, priganjanja, očitkov. Bistverno je, da nas vidijo živeti vključene v svet, a tudi globoko neodvisne od vsega, kar ta zahteva kot nujno in normalno. Tako odkrijejo, da je ostajati svobodni redek dar. In da ga lahko uživajo vsi, ki se posvetijo svojemu življenjskemu načrtu z ljubeznijo in izbiranjem na vdakem koraku.

Otroci nas opazujejo. Vprašajmo se, v kaj jih prepričuje naše vedenje.


Oznake: za starše


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...