Pojdi na glavno vsebino

Uspeh naj bo dober sad

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Uspeh naj bo dober sad

Sedanji čas je primeren za razmišljanje o trajnostnih odločitvah glede dela. Iskanje poceni uspeha nam ne pomaga.

V krizi se jasno pokaže, kdo je imel solidne temelje, kdo pa ne. A še zmeraj je čas, da se lotimo svojega dela drugače. Ne glede na to, kje smo zaposleni ali dejavni, je vedno koristno pregledati svoj način delovanja.

Ljudje imajo pogosto zamisli, ideje za reševanje tega in onega, osebne načrte, zaženejo dejavnost, odprejo trgovino, nastavijo stike in začnejo polni neučakanosti in hrepenenja za preboj.

Pogosto se zatakne že na začetku. Včasih teče kar nekaj časa in se zdi, do bo trajalo. Včasih pridemo do uspeha in potem se začne krhati in nazadnje gre vse nič.

Vsi lahko vidimo, kako nenehno nastajajo in umirajo razne dejavnosti. Isti ljudje pogosto kar naprej poskušajo in se ničesar naučijo iz polomije. 500 metrov od moje hiše so v dveh letih odprli in zaprli tri dejavnosti, ker niso bile uspešne. Ljudje nihajo med zaletavostjo (bo že nekako šlo, zakaj ne bi ...) in obupovanjem, ko se ustavi (ni mogoče, zato bomo vse zaprli ...). Nekateri vse, kar imajo, vložijo v dejavnost, na katero se sploh niso temeljito pripravili, kaj šele posvetovali z izkušenimi ljudmi, ki že dovolj dolgo delajo in so dovolj pošteni, da bi jim povedali kaj resničnega o vsem, kar je potrebno tudi neprijetnega vedeti. Tudi ob neuspehu se ne ustavijo, da bi resno premislili, kaj se je zgodilo.

Neuspeh je velikokrat predvidljiv, vsekakor pa je obvladljiv, če se zadeve lotimo na pravi način in če se kaj naučimo iz izkušenj. Obstajajo pravila, po katerih kaj trajnostno deluje in uspeva ali pa ne. Od trgovine do odnosov gre vedno za to, koliko smo ustvarjalni. Toda ustvarjalnost ni mentalna dejavnost. Nekaj si lahko zamislim in je na papirju krasno, a ne bo živelo.

Ustvarjati uspešno pomeni porajati, kar je živo in bo imelo vse lastnosti živega bitja, ki zmore naseliti svoj prostor, se povezovati in srečevati, rojevati naprej še in še, vedno spet na novo, drugače, primerno za spreminjanje okoliščin in lastnih potreb.

Ni preprosto. Zato, da naša izbira trajnostno zaživi, moramo poznati sile, ki gradijo, in tiste, ki rušijo. V sebi in v soljudeh. In vedno izbirati svoja dejanja na podlagi globokega, tenkočutnega opazovanja, poštenega povezovanja in modre presoje.

Preden odidemo iz dejavnosti ali službe v prepričanju, da so za našo ustvarjalno nemoč krive okoliščine, je potreben temeljit pogled vase. In preden nastavimo kaj novega, je potrebno isto. Obstaja namreč skriti DNK našega načrta, ki deluje mimo naše volje, če ga ne ozavestimo.

Za ustvarjalno živost, ki rojeva uspeh, je potrebno vsaj troje: počasnost, temeljitost in jasnost. Oboje danes manjka. Hitenje ni značilnost živega sveta, narave, rastlin, živali, vesolja. Je lastnost sodobnega potrošnika, ki nabavlja skupaj in nerazločno bistveno in ne, kakovostno in ne, ali sodobnega podjetnika, ki hoče služiti hitro in veliko in ne opaža iluzij med svojimi dobrimi idejami. Temeljitost zahteva preverjanje in zato je potreben čas. V vsej tej naglici, površnosti in zmedi tudi jasnost nima svojega prostora. V resnici nimamo pregleda nad dogajanjem, nad silami v igri, nad svojimi viri. Delamo na slepo, a tega ne opazimo.

Vsako seme je zvesto svojemu zapisu in išče točno tisto, kar bistveno potrebuje po svoji meri. Človek pa si pogosto domišlja, da je, kar ni, in ne ve, česa je res potreben. Zmeden človek pa lahko poraja samo zmedene načrte.

Kar vržemo na noge na hitro, bo kilavo. Kar smo nakopičili brez občutka (tudi znanje ...), nas bo zavedlo.

Kar nismo preverili in pošljemo v svet polni dvomov vase in v druge, bo omagalo.

Kar spustimo v življenje in je rojeno iz ljubezni, modrosti in jasnosti brez iluzij, bo osvojilo svoj del sveta.

Vsemu rojenemu iz ustvarjalnega zapisa namreč pripadata prostor na svetu in uspeh. Potem je treba razvoj tega živega DNK-ja še vešče spremljati, a na vsakem koraku nam bo to delo v veselje.


Oznake: osebna rast delo uspeh

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...