Pojdi na glavno vsebino

Urnik, v katerem odločam o bistvenem

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Urnik, v katerem odločam o bistvenem

Urnik navadno predvideva obveznosti. Kaj pa prostor za vitalnost, kje ga najdem?

Samo tisto, kar delamo iz srca, iz miru, v globokem dihanju in povezanosti z življenjem v nas, rojeva moč.

Zato bi bilo koristno, da v svojem urniku predvidevamo prostor in čas za bistveno, torej za tisto, kar hrani naše veselje do življenja.

Opraviti obveznosti je eno, oživljati ljubezen do obstajanja pa je nekaj drugaga. Če to veselje živi, potem imajo obveznosti smisel in prinašajo blagor, mi pa se ne izčrpamo.

Pod vsakdanjostjo naj bi žuborel naš potoček, naš osebni izvir. Tam drsi pod  čistim nebom vse, kar je v nas živahno in otroško živo. V potoku, ki pozna smer, saj išče svojo reko in čuti smer svojega morja,   šumlja smisel našega življenja, veselje srečevanja pomembnih in toplih ljudi, radost odkrivanja, obilje prejemanja in navdušenje dajanja.  

Spisek dolžnosti naredi iz nas izvajalce. Urnik, v katerem so na častnem mestu minute in ure za srečevanje ŽIVLJENJA, pa dela iz nas ustvarjalna in svobodna bitja, ki potujejo skozi življenje z jasno smerjo.

Laura Vandekam je napisala knjigo o upravljanju časa (168 hours) in je spregovorila tudi na TED tribuni. Izračunala je, da imamo v teku dneva vsaj za tri ure minut med enim opravkom in drugim, ki jih ne porabimo zase, ampak jih izgubljamo za neumna mašila. Verjetno zato, si mislim jaz, ker smo prepričani, da itak časa ni, da beži, in da tako in tako ne pridemo na svoj račun ...

SVOJEGA časa ne moremo zajeti, če ne spremenimo svojega odnosa do prioritet. Če nam je bistveno, da najdemo minute za počitek, srečanje s tišino in zrakom, s soncem, z lepoto, z ljubeznijo do sebe, potem jih bomo našli, ker bo vse v nas naravnano na iskanje priložnosti, kot je magnet v kompasu naravnan na sever in ga nezadržno vleče tja.

Magnet bistvenega zase imamo vsi v sebi. Obudimo ga. Kliče nas življenje, kliče nas moč.


Oznake: osebni razvoj čas veselje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...