Pojdi na glavno vsebino

Urnik nas varuje

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Dnevni urnik s seznamom vsega, kar želimo narediti, ima vsaj pet prednosti pred improvizacijo.

Predlagam vam nekaj svojih misli o načrtovanju dneva. Preden naštejem svojih pet izkušenj, še kratka misel.

Morda mislite, da je dnevni urnik zadeva, ki se tiče Obame ali največjih glav, ki vodijo svet (oziroma mislijo, da ga), toda ali niso naša dragocena življenja vredna prav toliko kot njihova? Vse, kar imamo, je naša vsakdanjost, zakaj bi je ne upravljali skrbno in natačno, predano in z željo, da je čim lepša?

No, tu spodaj je mojih pet modrosti.

  • Če že prejšnji večer pomislite, kako bi rade porazdelile svoje ure in kaj je res pomembno, bo vaš pogled na lastne potrebe v ospredju in možnosti razvidnejše. Ko se dan že začne, to ni več mogoče ali je veliko težje.
  • Če si zapišete, kdaj in kaj bo prišlo na vrsto, boste imele potem drugi dan zvečer jasno informacijo o tem, če in kje se je zataknilo čez dan. Lahko boste v bodoče upoštevale, kar ste se naučile, in vaš urnik bo vedno bolj stvaren.

  • Vrstni red dogodkov, ki smo ga načrtovale, se vedno vsaj delno premika (ker nismo Obama), toda če imamo urnik, vemo, kaj moramo premikati potem, ko se zgodi nepredvideno. Če seznama nimamo, se rado zgodi, da obupamo, pustimo, da zmaga sprotnost in se odpovemo svojim potrebam, ki so izpadle (ker vedno najprej izpade to!)
  • Če veste, kaj ste ta dan izpustile, lahko to vnesete v naslednji dan in premislite, kaj boste žrtvovale v ta namen. Skratka, preprečite, da bi izpuščale vedno isto stvar.
  • Ko zvečer vidimo, kaj vse smo naredile, dobimo občutek, da je bil dan poln ter smiselno uporabljen, zato imamo več razlogov za zadovoljstvo. Pogosto sploh ne opazimo, kaj vse smo naredile, pa je zelo važno, da se ovrednotimo. Kdo pa naj bi to naredil, če ne mi?

Že itak se bo marsikaj obrnilo drugače, a če nimamo niti načrta, bo vedno šlo samo tako, kot bo hotel kdo drug. Bolje, da ne računamo na koga, ki bo kot po čudežu poskrbel za naše dobro počutje. Me same smo varuhi svojega časa. In urnik-seznam je dober način, da se spoznamo in soočimo z vprašanjem, koliko ljubezni si namenimo vsak dan.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...