Pojdi na glavno vsebino

Urnik nas varuje

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Urnik nas varuje

Dnevni urnik varuje izbrani smisel našega življenja.

Morda mislite, da je dnevni urnik zadeva, ki se tiče le največjih glav, ki vodijo svet (oziroma mislijo, da ga), toda ali niso naša dragocena življenja vredna prav toliko kot njihova? Vse, kar imamo, je naša vsakdanjost, zakaj bi je ne upravljali skrbno in natačno, predano in z željo, da je čim lepša in polna smisla?

Prva in glavna misel je: prednost naj nima, kar je treba NAREDITI, ampak tisto, kar želimo SPELJATI ali NEGOVATI. Besede so še kako važne, ko se nagovarjamo. Drugačen izraz, ki ga izberemo in ponotranjimo, je drugačen občutek in vodi v drugačna dejanja in posledice. Speljati pomeni, da računamo na ovire in želje drugih in jadramo med skalami. Ali je morda vsakodnevno življenje običajno zglajena pot za naše želje? Negovati pa pomeni poskrbeti za ljubljeno in bistveno, ki ne sme biti zanemarjeno, zlasti za svoj notranji svet.

Če že prejšnji večer pomislite, kako bi radi porazdelili svoje ure in kaj je res pomembno, bo vaš pogled na lastne potrebe v ospredju in možnosti razvidnejše. Ko se dan že začne, to ni več mogoče ali je veliko težje.

Če si zapišete, kdaj in kaj bo prišlo na vrsto, boste imeli potem drugi dan zvečer jasno informacijo o tem, če in kje se je zataknilo čez dan. Lahko boste v bodoče upoštevali, kar ste se naučili, in vaš urnik bo vedno bolj stvaren in podporen.

Vrstni red dogodkov, ki smo ga načrtovali, se vedno vsaj delno premika, toda če imamo urnik, vemo, kaj moramo premikati potem, ko se zgodi nepredvideno. Če seznama nimamo, se rado zgodi, da po poti obupamo, pustimo, da zmaga sprotnost in se odpovemo svojim potrebam, ki so izpadle (ker vedno najprej izpade to!)

Če veste, kaj ste ta dan izpustili, lahko to vnesete v naslednji dan in premislite, kaj boste črtali ali premaknili v ta namen. Skratka, preprečite, da bi izpuščali vedno isto.

Ko zvečer vidimo, kaj vse smo speljali in negovali, dobimo občutek, da je bil dan poln ter smiselno uporabljen, zato imamo več razlogov za zadovoljstvo. Pogosto sploh ne opazimo, kaj vse smo dali od sebe, pa je zelo važno, da se ovrednotimo. Kdo pa naj bi to naredil, če ne mi?

Že itak se bo marsikaj obrnilo drugače, a če nimamo niti načrta, bo vedno šlo samo tako, kot bo hotel kdo drug. Bolje, da ne računamo na koga, ki bo kot po čudežu poskrbel za naše dobro počutje.

Sami smo varuhi svojega časa. In urnik-seznam je dober način, da se spoznamo in soočimo z vprašanjem, koliko naši dnevi služijo smislu našega življenja. In samo mi lahko občutimo do dna, koliko smisla ima vse, za kar dajemo svoj čas, telo, um, srce in dušo.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...