Pojdi na glavno vsebino

Uresničevanje želj zahteva opremljenost

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Uresničevanje želj zahteva opremljenost

Svoje želje je pomembno najprej poznati. Nato sledi uresničevanje, o katerem marsikdo zelo malo ve in zato mu ne uspe priti na cilj.

Izpolnjena želja je kot sončna krogla, ki končno vstane in obsije naš notranji svet. A morala je prepotovati čas od noči do jutra. Naš svet se je moral zavrteti v vseh potrebnih spremembah.

Prepoznati globoke želje

Globok občutek izpolnjenosti nam dajo samo pristne želje. A prav te so navadno najbolj skrite, ker nam je bilo preprečeno, da bi jih čutili in uresničevali. V temi spijo in čakajo.

Zato je prvi korak dojeti, česa nam manjka, kar je najbolj boleče, in bolečino spremeniti v željo.

Tako na primer sem rabila veliko let, da sem razumela, kako zelo si želim spoznati lepote sveta in svobodno srečevati najrazličnejše ljudi. Zrasla sem zaprta in ustavljena in sem tako sem tudi nadaljevala. Prepričana, da je moja narava samotna in odmaknjena. A to je bila grenka samoprevara (o samoprevarah bomo govorili na aprilski delavnici Vere vase).

To prvo odkritje vedno prinese s seboj kar veliko bolečin, ki smo jih tlačili in skrivali pred seboj. Vsakokrat, ko je bila namreč ta želja prebujena in obenem takoj zatrta, je za njo ostalo ranjeno hrepenenje. Trni zasajeni v telo - polni smo jih, če se s tem nismo nikoli ukvarjali.

Zamera, jeza, nemoč

Žal je s tem povezana tudi zamera, kajti boleča žalost, ki je nočemo čutiti, postane jeza in zamera v odnosu do sebe in sveta. Življenju zamerimo, da nam – tako čutimo – ne privošči, kar nam pripada. Kajti vsak človek na dnu srca ve, da mu uresničene želje po izpolnjenosti pripadajo. Če vzamem za primer sebe, se dobro spominjam obupa, ko sem dojela, kako sem hrepenela in cela desetletja tlačila v sebi zelo globoke potrebe. Koliko grenkobe, očitkov in želje, da bi se maščevala krivcem me je potegnilo v črn vrtinec!

Jezi in zameri se pridruži nemoč, kajti v nasprotju s splošnim prepričanjem, da nas jeza aktivira, je potrebno vedeti, da jeza aktivira samo jezo ... Le v primeru, da izberemo ljubečo in neomajno zavzetost za spremembe in smo se pripravljeni učiti, kako uresničevati želje, bomo lahko nekoč na cilju. Izražati jezo je včasih potrebno (vsaj pred seboj ...), a jeza ni orodje, ki gradi. Naša glavna ovira je nemoč, zazidana v zameri, odpor, da bi kaj naredili, ker smo se zagrenili. Nikoli niso glavna ovira drugi - nimajo te moči, ker nismo več od staršev popolnoma odvisni otroci.

Prepozno je. Preveč je bilo hudo. Premalo bo, pa čeprav dosežem veliko. Tako govori grenka zamera, ki jo zamenjujejo za realnost. A tako govori samo otrok, ki res ne more nič v svetu odraslih.

Opremljenost

Lahko pa stopimo na pot, ki bo uresničila odkrite globoke želje. Potrebno se bo opremiti. Postati odrasli, ki se zavzamejo zase z vsemi možnostmi, ki jih daje odraslost. Tako sem se tudi jaz lotila novih nalog: se naučiti čutiti, izražati, izpeljevati svoj namen, miriti neučakanost, vztrajati v stiski in želji po begu, se izkopati iz pasti vsakokrat, ko sem spet padla vanje (kar nekajkrat se bo ponovilo), sprejemati podporo in jo dajati, graditi odnose z vsemi, ki lahko prispevajo, razviti sposobnost dogovarjanja in pogajanja, stopnjevati svojo moč in poznavanje sveta.

Če upoštevamo vse to, se pokaže, kako opremljeni moramo biti, da bomo kos vsemu, kar želja pričakuje od nas, da se uresniči. Koliko časa, dela in denarja gre za vse to učenje. In kako osrečujoče je priti na vsak mali cilj posebej.

Veliko bomo dali in še več prejeli. Zato začnimo in ne odnehajmo, kajti ne ustavlja nas svet. Ustavlja nas samo naša iluzija, da bo šlo brez razvijanja opremljenosti. Sonce vzhaja vsako jutro, da nas spomni, naj krožimo.


Oznake: osebna rast uresničevanje želja

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...