Pojdi na glavno vsebino

Ujetega ptiča tožba?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ujetega ptiča tožba?

Ženskam je privzgojeno pritoževanje. ki seveda ničesar ne doseže. Iščimo moč brez napadalnosti.

Pred kratkim sem slišala pripoved o tem, kaj je tisto, kar očera moške, ko spoznajo azijske ženske. Ženska, ki živi v skromnih razmerah in sreča moškega, ki ji ponudi boljše življenje, ga - tako so mi povedali - ga očitno zna ovrednotiti, da se počuti edinstven in glavni. Seveda govorim o primeru, ko zveza potem zaživi, ne o naključnih pustolovščinah in plačanih srečanjih.

 Moške sanje so pogosto še danes take: priti domov in najti ženo, ki veselo prepeva kot slavček. Ki ne teži, se ne pritožuje, ne govori o tem, da ji je težko in hudo, ni nataknjena, ni utrujena. Ki je pripravljena na veselja, uživanje, nego svojega moškega. Tudi ženska največkrat živi v tej njegovi sanji in čeprav ji je pogosto težko ali neznosno, se čuti kriva, da je razočaran in obremenjen od bremen, ki jih prelaga nanj. Sodobna ženska naše kulture ne more postati sanjava in oboževanja polna Korejka (ki jo poznam ...), ker bi se izneverila svoji zavesti in pridobljeni notranji drži. Lahko pa najde v sebi držo, ki bo obenem samostojna in nežna in ki moškega ovrednoti na drugačen način.

Rešitev ni v tem, da se kot žrtve pritožujemo ali napadamo tistega, ki - tako se nam zdi - mu je lažje v življenju in nima posluha za naše potrebe. Kolikokrat slišim mlade žene, ki brez spoštovanja kritizirajo svojega moškega na skupni kavi. Rešitev je v tem, da razumemo, česa smo potrebne, in da je naš seznam postopen, a tudi jasen in dosleden. Potem si to po malem vzamemo ali damo .Poskrbeti zase, se odločiti, vztrajati ... je pot. . 

Če (SEVEDA) ne gre zlahka, se učimo vztrajanja in moči, dokler ne steče. Brez scen, tragedij, občutka krivde, pričakovanja  odobravanja ... Če nam ljubljeni moški začne odtegovati ljubezen, pomislimo, da ima lahko težave s svojo trdnostjo. Ali dajemo veliko, podpiramo, ali ga čutimo in ljubimo s čistim srcem?

Če vemo, da je tako, in da sicer nismo popolne, a smo največkrat ljubeče in prisotne, potem lahko z mirno vestjo nadaljujemo v seganju po vsem, kar nam pripada, pa čeprav ga vznemirjamo. Kaj bo storil?

Nas bo zapustil, ker ne prenese naše svobode? Zelo verjetno ne. Moški zapusti žensko, ko ta postane nezanimiva, nevitalna, ko ta shira v samoodpovedovanju. Prežalostna mu je, premalo privlačna, saj je njena ženskost usahnila. Če pa odide, ker išče bolj podrejeno in pasivno žensko, potem imamo vsaj jasen odgovor, katera je bila naša usoda z njim: nikoli bi nam ne pustil zaživeti, raje nas izgubi. Ne ljubi nas, rad ima samo naše usluge. To pa je dobro vedeti, ko odločamo, s kom naj delimo svoje preostalo dragoceno življenje. Kletka se odpira od znotraj.

Ženske smo potrebne opore drugih žensk, da zmoremo nove korake. Tudi iskreni moški prijatelji so v veliko pomoč. Pomagajo nam, da se doživljamo v moških očeh kot svobodna, častna bitja, če tega doma še ne zmoremo. Nehajmo prositi, naj naš ljubljeni odpre kletko in nas povabi v svobodo, uresničenje, v polet. To ni njegova naloga. Prav tako ni njegova krivda, če bomo pokukale ven, potem pa ob prvi senci spet zbežale noter na varno. Pomagajmo si letati!

P.S. podobno velja za ujetost na delovnem mestu, tudi tam se kletka odpira od znotraj.


Oznake: osebni razvoj moški in ženska


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...