Pojdi na glavno vsebino

Učenje je vera v življenje

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Učenje je vera v življenje

Redki ljudje so pripravljeni na učenje, ker redki verjamejo v vitalnost sveta. A življenje je neuničljivo. Bodimo njegovi učenci.

Marsikdo prizna, česa vse ne zna. Ne zna se pogovarjati tako, da bi gradil odnos. Ne zna verjeti vase. Ne zna skrbeti za svoj denar. Ne zna braniti svoje meje. Ne zna se veseliti. Ne zna narediti konec škodljivim odnosom. Ne zna izkazati ljubezni svojim otrokom ... In obenem si prav isti ljudje želijo rešitve. Obenem jim je jasno, da se vrtijo v vedno istih začaranih krogih. Zakaj se potem ne vržejo v učenje? Zakaj ne vztrajajo in se dokopljejo do tega, česar si tako želijo?

Razlogov je več, a eden najpogostejših je premajhna vera v življenje. Pod to nevero, ki se je morda niti ne zavedajo, deluje starodavno izročilo naše civilizacije, dediščina našega rodu, prepričanje, ki se kot po genih prenaša naprej iz generacije v generacijo. To pravilo govori s temnim glasom: «Vse je zaman. Ne morete ven iz ujetosti. Življenje je to. Ne izgubljajte časa in sil za upanje, ki se nikoli ne bo izpolnilo.«

Kako naj se učimo živeti drugače, če v vsaki naši celici odmeva ta glas? Če mislimo, da je to glas Usode?

Kdor posluša ta glas, ne more verjeti v življenje, v vitalnost sveta. Ostane mu le to, da prebije vse svoje dni v tihem prepričanju, da je, kar je, in zato poskuša kaj novega le napol, medlo in brez prave vere. Izhod je tako in tako znan. Čemù prizadevanje?

VERJETI v življenje pa pomeni, da srečujemo živost in prepoznavamo njeno moč v sebi in okrog sebe. Da občutimo vitalnost gozda, lastovk, zemlje in svojega telesa, svojih teženj po preobrazbi.

Je že res, da čebele umirajo, da divjajo vedno nove vojne, da je veliko nepoštenosti in krutosti okrog nas. A prav tako je res, da ima narava nešteto načinov, da se brani in prenavlja (ki jih niti ne poznamo), da ljudje kar naprej ustvarjajo nove načine, da bi živeli dobro in v ljubezni, in da se lahko učimo.

Da. Življenje je neuničljivo. Bodimo njegovi učenci.


Oznake: osebna rast učenje vitalnost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...