Pojdi na glavno vsebino

Tvoj srečni zvezek

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Tvoj srečni zvezek

Leonardo da Vinci je bil genialen tudi zato, ker se nikamor ni premaknil brez beležke. Vedel je, da je opazovalna moč posebna vrsta sreče.

IMAŠ SREČNI ZVEZEK?

Beleženje vsega, kar je bilo vredno doživeti, je vse prej kot izguba časa ali ostajanje v preteklosti. Je kot kopičenje v zakladnici, ki potem ostaja na voljo za uporabo zakladov, ko je potrebno. Pravzaprav je še več: ko dragoceno opažanje ali pomembno vprašanje spravimo na varno, ga posejemo  v živo zemljo: tam začne kliti. V bistvu sejemo in ustvarjamo iz doživetega in ozaveščenega svoje rodovitno polje, kjer se potem nanesena semena množijo in oplajajo  med seboj. Rodijo se nove vrste rastlinja,  pokrajina se razkošno spreminja in nas navdihuje še in še.

Leonardo je bil poleg drugega genialen tudi zato, ker je dojel neizmerno vrednost opazovanja VSEGA. Predmetov, rastlin, vsemirja, ljudi, sebe. Podaril nam je svojo izkušnjo beleženja in njegov odnos do odkrivanja lahko postaja rudi naš. Vedel je, da je živo, predano opazovanje svojevrstna oblika sreče.

Srečni zvezek je drobni zvezek z najlepšo možno platnico, ki nam daje veselje že s tem, da ga gledamo.  Vedno ga nosimo s seboj, ker je majhen in lahek.  Vanj  si beležimo vse, kar  je naredilo naš dan lepši, lažji ali uspešnejši. Beležimo lahko tudi odkritja, vprašanja, ideje. Pogosto nam kaj uspe, pa potem pozabimo, kako nam je uspelo izpeljati. Pogosto se česa domislimo, pa se izgubi v vsakdanjosti. ŠKODA!

Leonardo je imel kupe takih zvezkov za ideje, opazovanje življenja, uporabne misli ...nikamor se ni premaknil brez beležke za ustvarjanje. Živel je bogato in izjemno rodovitno življenje. Tudi nam je ponujeno veliko več, kot vsak dan vzamemo iz zakladnice življenja. Tega se lahko privadimo in to bo ena od naših najbolj osrečujočih navad!


Oznake: vaje vsakdanost ustvarjalnost učenje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...