Pojdi na glavno vsebino

Tvoj pečat

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Tvoj pečat

Na Veri vase pogosto govorimo, kako pomembno je biti ustvarjalni v najmanjših stvareh.

»Človekovo delo mora biti prepojeno z njegovo osebnostjo, če hočemo uravnovesiti pritisk razosebljenja.« Tako je že pred petdesetimi leti zapisal Bruno Bettelheim. Mnogi mislijo, da je potrebno idealno delo, da lahko pustijo svoj pečat, in da brez velikih dosežkov in dejanj ne pomenijo nič. Toda to je le še en hromeč privid več v naši množični (ne)kulturi življenja. Dovolj je že zelo malo, da vsak dan zavarujemo in uveljavimo svojo drugačnost. Kdo nas je prepričal, da samo velika dela premaknejo življenje? Oglejmo si nekaj navideznih malenkosti, s katerimi lahko izrazimo svojo osebnost.

Mogoče je urediti delovno mizo čisto drugače in po svoje, imeti svoje male pavze na svoj način in ob svojih trenutkih, začeti in zaključiti delovni dan po svoji meri, urejati papirje ustvarjalno, z detajli, ki so samo naši, poimenovati obveznosti na svoj način in jih zapisovati izvirno. Možnosti, da smo originalni, je nešteto, a to ni samo sebi namen. Vse lahko delamo na svoj način: beremo in se učimo, nagovarjamo druge, se izražamo, se oblačimo ... Delati stvari po svoje nas predvsem usmerja vase, v tisti notranji prostor, ki nam naj bi bil svet in nedotakljiv za posege od zunaj. Izvirnost pristopa k vsemu nas obrača proč od avtomatizma, od primerjanja, od tekmovalnosti, od občutka, da ne moremo odločati. Enkratna dragocenost naše osebnosti nam postane otipljivo jasna.

Posvetimo vsak dan nekaj trenutkov predmetom, s katerimi imamo vsak dan opravka, in poglejmo, koliko ta ureditev pomaga k občutku, da smo sebi pomembni in da si upamo biti, kar smo. Opazujmo svoje navade, svoj urnik, vse, kar počnemo brez odločanja. Vse, kar se nam zdi, da ne dopušča izbire, je kletka.

Svoboda se začne s tem, da opazim, kolikokrat se odpovem kateri od možnosti, ki obstajajo.

Življenje se premakne, ko se odločim, da dam VSEMU svoj pečat, svoj odtis veselja do življenja, do izražanja sebe in do vere v prihodnost!


Oznake: osebna rast delo

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...